ДАМТН: Инцидентът в „Пирогов" не е заради неизправност на инсталациите за кислород

Трагичният инцидент в "Пирогов", при който загинаха двама души , не е причинен от неизправност в инсталациите за кислород, заявиха от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Ръководството на агенцията изказа своите съболезнования на близките и роднините на жертвите и отговори на множество запитвания от средствата за масово осведомяване относно съдовете за течен кислород в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”.

Ето и пълното им съобщение:

Ръководството на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) изказва своите съболезнования на близките и роднините на двамата пациенти, загинали тази нощ при трагичния инцидент в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”. В тази връзка и по повод постъпилите множество запитвания от средствата за масово осведомяване, ръководството на ДАМТН дава следното изявление:

1. Инсталациите за кислород не представляват съоръжения с повишена опасност. Тези съоръжения са описани и изброени изчерпателно в глава 5, чл. 32 от Закона за техническите изисквания към продуктите. Поради тази причина, над тези инсталации не се осъществява технически надзор.

2. Инсталациите за кислород в стаите на лежащо болните в болничните заведения (където е настъпил трагичния инцидент) също не са Съоръжения с повишена опасност и на тях не се осъществява технически надзор по смисъла на цитирания законов текст.

3. ДАМТН осъществява технически надзор на стационарно монтирани съдове, работещи под налягане за съхранение на течен кислород. С такива съдове са оборудвани повечето големи болнични заведение в страната. В УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” има два такива съда за течен кислород. Те са инсталирани в отделно помещение. Съдовете се проверяват по план веднъж на четири години. На съдовете е извършен технически преглед в установения срок и заключението е „годни за експлоатация“.

4. Трябва да се подчертае, че трагичният инцидент не е настъпил в резултат на неизправност на тези съдове.

Коментари

Задължително поле