Дамян Илиев: Притеснително е, че открихме заразено диво прасе с африканска чума, лошо е, че хората не спазват препоръките

Снимка: Архив

Притеснително е, че открихме заразено диво прасе с африканска чума, лошо е, че хората не спазват препоръките. Това каза изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев пред Нова телевизия.

„Съвсем ясно е, че вирусът се намира на територията на страната. Би трябвало всички да знаят, че това е едно изключително заразно заболяване, което се предава по всевъзможни начини, механично най-вече с храни, които съдържат свинско месо, с обвивки, които са пакетирали такива храни“, уточни той. По думите му, когато се съхранява месо от заклано прасе, рискът се увеличава, защото вирусът се съхранява и остава в продължение на 3-4 месеца.

„Транспортирането на това месо е опасно, защото може да разнесе заболяването навсякъде,“ коментира той. „Притеснително е, че откриваме диво прасе, заразено с африканска чума. Такива откриваме от миналата година. Лошото е, че хората не изпълняват това, което им казваме“, добави д-р Илиев. „Имахме информация за едно селище, че в него има 200 прасета. Когато отидохме на другия ден, там открихме 13. Не знаем какво се е случило с тези животни, които евентуално носят вируса,“ поясни още д-р Илиев.

Коментари

Задължително поле