Данаил Кирилов: Миталов е нарушил служебните си задължения, пускайки Николай Малинов извън страната

Снимка: Денислав Стойчев/Архив

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов депозира във Висшия съдебен съвет (ВСС) допълнение към предложението си за освобождаване от длъжност на съдия Андон Миталов . С това той изпълни указанията на членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да допълни предложението си до тях, съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

Допълнението идва след задълбочен анализ на предоставените от Инспектората към ВСС материали по извършена от него проверка на действията на съдията от Специализирания наказателен съд.

Основанията за отправяне на предложението за отстраняване на магистрата са, че разрешавайки на обвиняемия Николай Малинов да напусне страната си, е извършил тежко нарушение на служебните си задължения, с което е накърнил престижа на съдебната власт. Става дума за умишлено нарушаване на служебни задължения, които изискват при постановяване на актовете си съдията да се основава на закона и събраните по делото доказателства, както и да изпълнява функциите си съобразно закона.

На 5 февруари стана ясно, че Миталов и семейството му са получили з абрана да влизат в САЩ . В изявление на американския държавен секретар Майк Помпео се казва, че съдията е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България.

Коментари

Задължително поле