Данаил Кирилов: Праговете за преференциите остават, за другото не сме съгласни с президента

Снимка: Архив

Праговете за преференциално гласуване ще се запазят според сега действащия закон, но останалите възражения от президентското вето върху Избирателния закон няма да бъдат приети. Това заяви председателят на Правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов по БНТ.

Кирилов увери, че сегашните прагове ще бъдат запазени след решението на Изпълнителната комисия. ГЕРБ обаче не са съгласни с останалите върнати текстове от президента Румен Радев за машинното гласуване и обжалваемостта на актовете на избирателните комисии. В момента се водят разговори с останалите парламентарни групи по промените в Избирателния кодекс.

За европейските избори машините за гласуване ще бъдат 3000, за местните - 6000, а изборите след това ще са изцяло машинни.

Депутатът посочи, че според доклади в ЦИК електронното дистанционно гласуване не може да се въведе, както е по сегашния закон и дори БСП признавали, че това ще бъде свръх разход.

Той определи машинното гласуване като "архаичен метод, които се използва при много слаби демокрации" и даде за пример Венецуела, където президентът Николас Мадуро е избран с 1,5 млн. фалшиви гласове.

Кирилов обаче предупреди, че гласуването с машини ще е разочароващо и че не могат да се дадат гаранции.

Кирилов съобщи, че вече е започнала работа допълнителната работна група, която ще работи по текстовете в закона срещу изпирането на мръсни пари, срещу които недоволстват адвокатите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика