Данаил Кирилов трябва да представи до седмица доказателства за дисциплинарното уволнение на Миталов

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет даде едноседмичен срок на правосъдния министър Данаил Кирилов да представи доказателства за твърденията си, че съдията от Специализирания наказателен съд е уронил престижа на съдебната власт, предаде БНР.

Тези твърдения се съдържаха в писмо на Кирилов до съдебните кадровици за дисциплинарното уволнение на Андон Миталов, на когото заради данни за корупция Държавният департамент забрани да влиза в Съединените щати.

На влизане за заседанието на Съдийската колегия председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов коментира, че преди да се вземе решение за уволнението на Миталов, трябва да бъде изяснено следното:

"Кои са конкретните действия от страна на съдия Миталов, с които е накърнен престижът на съдебната власт и са нарушени неговите служебни задължения; кои конкретни действия, респективно бездействия, кога са извършени, по кое конкретно дело - всичко онова, което е от значение. Много е важно да се посочат и доказателствата, които са от изключителна важност по преценка на искането на министъра на правосъдието".

Съдебните кадровици дебатират по искането на правосъдния министър на закрито заседание.

Коментари

Задължително поле