Дани Блинд - Неувяхващо лале

Dutch national football team head coach Danny Blind looks on during a friendly football match between The Netherlands and Belgium at the Amsterdam Arena in Amsterdam on November 9, 2016. / AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND

Наричат го просто Капитана. Винаги е бил лидер. Нетипичен и неувяхващ. Учил се е от Йохан Кройф, асистирал е на Марко ван Бастен. Спечелил е всичко в клубния футбол.

България има честта да приеме един от най-големите холандски защитници за всички времена. Дани Блинд не е просто легенда на "Аякс". Той е живата история. А днес е призван да върне като селекционер блясъка на холандския национален отбор.

Блинд е играл само в два отбора в 20-годишната си кариера. Започна със 7 сезона в малкия "Спарта" (Ротердам), който винаги е бил в сянката на големия градски съперник "Фейенорд". Безкрайно стабилен централен защитник, който от юноша започва да впечатлява. За да хване окото на човека, който най-значимо е променил Цар Футбол в цялата му история. Великият Йохан Кройф вече не бе на терена, а на мостика на любимия си "Аякс". В състава му блестяха ювелирните нападатели Марко ван Бастен и Денис Бергкамп, както и моторът в средата Франк Рийкард. Но дори тоталният футбол на маестро Кройф не може без твърдост в отбраната. И Кройф намери своя човек. Едва ли е очаквал, че при подписа през 1986 година Блинд ще се превърне в новия Мистър "Аякс".

Колекцията от трофеи на защитника започва още в края на първата година. Освен купата на страната Блинд печели и КНК във финал срещу "Локомотив" (Лайпциг) в Атина. Победния гол вкара Ван Бастен, а за чудовищната мощ на тогавашните летящи холандци тепърва започваше да се говори. Ако има разочарование в кариерата на Блинд, то това е Евро '88. Защитникът не попадна в разширения състав при единствената титла на Холандия, въпреки че дебютът му е 2 сезона по-рано.

След школата на Йохан Кройф идва ерата на Луис ван Гаал. При него Блинд вече получава и капитанската лента. "Аякс" пък спечели и другия евротрофей, липсващ в музея - Купата на УЕФА. През 1992 година тя още се разиграваше в два мача при разменено гостуване. Голяма е драмата в първия двубой като гост на "Торино". Холандците два пъти повеждаха, но италианците изравняваха - 2:2. Реваншът завърши с гросмайсторското 0:0. А Дани Блинд вече бе несменяем титуляр.

Около защитника от школата на "Аякс" започнаха да се появяват млади и жадни за победи хлапета. Като близнаците Роналд и Франк де Бур, Патрик Клуйверт, Кларънс Зеедорф. А Блинд бе техният лидер. За един може би последен път с оглед на днешните луди пари във футбола "Аякс" бе колосът на Европа. А зенитът на червено-бялата фланелка настъпи на 24 май 1995-а. Във финал срещу могъщия тогава европейски шампион "Милан" железният Блинд и компания взеха титлата - 1:0. Капитанът вдигна триумфално купата с големите уши на стадион "Ернст Хапел" във Виена.

Сигурно ви е направило впечатление, че не говорим за головете на Блинд. Факт е, че не са много, но почти винаги са съдбовни. И почти винаги - от дузпи. Така например Блинд вкара два пъти от бялата точка във втория мач за суперкупата на Европа - срещу "Сарагоса" през 1995-а за 4:0 (1:1 на испанска земя в първия двубой). А в края на годината "Аякс" излезе за още един трофей - Междуконтиненталната купа. Неочаквано бразилският "Гремио" се опъна на холандската мощ. Но дойдоха дузпите, а последната в епичния дуел в Токио вкара именно Дани Блинд. Каква година за капитана! Ерата „Блинд“ завърши през 1999-а с общо 372 мача и 27 гола. А след него "Аякс" никога дори не е бил близо до европейска слава.

След като си се учил от Кройф и Ван Гаал, най-логичното продължение на живота на Блинд бе да се впусне в треньорството. Стартът отново е в "Аякс", където му се наложи да смени друга легенда - Роналд Куман. В новото поприще Блинд разбра колко по-трудно е да действаш зад линиите на полето. Въпреки че спечели купата и суперкупата на Холандия, той остана едва 422 дни на поста. Разочарованието от бързата раздяла го върна и към първата любов - "Спарта". В Ротердам Блинд избра да бъде директор. "Аякс" обаче не бе склонен да държи далеч Капитана. И завръщането на същия пост бе на 15 май 2008-а, но само броени месеци по-късно предпочете да стане помощник-треньор на Мартин Йол. И така още 2 години.

През 2015-а Блинд започна една от най-тежките мисии. Да върне "уханието на лалетата". Да направи отбора от Ниската земя любим на почти всички неутрални фенове. Да, Холандия е в криза. Не успя да се класира за Евро 2016, въпреки че в половината от мачовете Блинд водеше отбора, останал в квалификацията зад Исландия, Чехия и Турция. Но холандците съзнават, че Големия Дани отдавна не играе. Няма го и триото Гулит - Рийкард - Ван Бастен. А с един често чуплив Робен не се бият големите. Затова федерацията гласува доверие на Блинд да създаде една нова Холандия, заради която на световно и европейско бушува 100-хилядно оранжево море от фенове.

Синът му е достойният наследник

Ерата „Блинд“ в холандския футбол все още не е завършила. По стъпките на баща си крачи защитникът Дели Блинд. Израснал в школата на "Аякс", универсалният бранител сега е в "Манчестър Юнайтед" и дори има мачове като капитан на "червените дяволи". Блинд-младши заслужи през 2008-а приза "Талантът на бъдещето" в Холандия.

Макар че още няма нито един европейски трофей, Дели е наследил от баща си колекционирането на купи. Вече има 4 титли на Холандия, купа на Англия и купа на английската лига. А е само на 27 години.

Безценен на терена

Дани Блинд е безценен футболист за "Аякс". Още докато играеше в "Спарта" (Ротердам), виждах много у него. Бях сигурен, че ще свърши много работа. Блинд не ме разочарова никога. Безценен е на терена.

Легендата Йохан Кройф, две години преди кончината си

Винаги ми е бил дясната ръка

Дани беше човекът, на когото безрезервно вярвах. Истински лидер на съблекалнята. Без него "Аякс" нямаше да стане европейски шампион. Беше ми помощник в националния отбор и съм сигурен, че бъдещето е пред него. Холандия взе правилно решение да заложи на Блинд.

Луис ван Гаал, бивш треньор

Заради него се върнах в националния

Дани Блинд беше решаващият фактор да му стана помощник в националния отбор. Преди години аз бях селекционерът, но това не бе крачка назад (б.а. - Ван Бастен вече работи във ФИФА). От 20 години отношенията ни са прекрасни. Блинд е професионалист във всяко нещо. Ще се справи, макар че в момента холандският футбол не се гордее с най-добрите си години.

Марко ван Бастен, бивш съотборник и асистент

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят