Данни на МВФ: Испания вече е по-богата от Италия

Испанците са станали по-богати от италианците, пише в. "Файненшъл таймс". Това е окуражителен признак за икономическото възраждане на Испания, но е тревожна новина за Италия, третата икономика в еврозоната, която е изпаднала и в политическа безизходица.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението на Испания е изпреварил БВП на Италия през 2017 г. според данни на Международния валутен фонд (МВФ), публикувани тази седмица. В тях се сравняват страни въз основа на техния "паритет на покупателната способност". Фондът освен това прогнозира, че Испания ще стане със 7 процента по-богата от Италия през следващите пет години. Преди десетилетие Италия беше с 10 на сто по-богата по същия критерий.

Данните и прогнозите показват колко различни съдби имат две от най-тежко засегнатите страни от еврозоната в икономическата криза през последното десетилетие. Докато Испания има една от най-бързо растящите икономики в ЕС, Италия е мудна в икономическо отношение.

До 2023 г. някои страни от бившия Източен блок, включително Словакия и Чехия, се очаква също да изпреварят Италия и да станат по-богати на човек от населението, прогнозира МВФ.

Стагнацията е една от основните причини за все по-големите политически разделения в Италия, където електоратът губи вяра в способността на традиционните партии да създадат работни места и да върнат растежа, отбеляза "Файненшъл таймс".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа