ДАНС разпитва членове на Обществения съвет за Националната детска болница

ДАНС е започнала проверки срещу членовете на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница, съобщиха самите те. Държавната агенция е сезирана от дружеството "Търговска лига", казаха пред NOVA призованите да дадат показания членове от съвета. Според тях до разпитите се е стигнало, след като разрешението на правителството за частна детска болница беше оттеглено от кабинета.

Телефонните обаждания от страна на Държавна агенция "Национална сигурност" започват преди седмици. Някои от членовете на Обществения съвет дори вече са разпитани, но отказват да споделят публично темата на разговорите. Oбажданията от ДАНС достигат и до Надежда Цекулова и Мария Шаркова. 

Юристът Мария Шаркова, член на Обществения съвет за Национална детска болница заяви, че е озадачена защо ДАНС правят тази проверка по този сигнал. „В рамките на кои свои правомощия. Каква може да е връзката на членове на Обществения съвет с националната сигурност”, пита Шаркова.

„Като всеки нормален гражданин се чувствам притеснена ДАНС да проверява работа, която аз смятам, че върша добросъвестно. Нашето тълкувание на нашите задължения като такъв консултативен орган е именно да имаме позиции и да ги изразяваме”, каза журналистът Надежда Цекулова, член на Обществения съвет за НДБ. 

В позиция до NOVA от дружеството, подало жалба, заявяват, че искат от здравния министър да бъде спряна дейността на Обществения съвет. А сред мотивите изтъкват "неправомерно и системно вмешателство в работата на държавните органи".

И също - "принудително" убеждаване на премиера Димитър Главчев да отмени решението за строеж на частна детска болница преди да бъде изградена държавна. 

Министърът на здравеопазването веднага да разпусне Обществения съвет за изграждане на НДБ поради неправомерно и системно вмешателство в работата на компетентните държавни органи.

„Членовете на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница (НДБ) към Министерството на здравеопазването арогантно, без никакво правно и фактическо основание, симулираха обществен натиск на 30 април и 1 май т. г., за да принудят служебния премиер да отмени законосъобразното и правилно Решение № 318 на МС от 30 април 2024 г. за одобряване на съвременната многопрофилна "Мама и Аз" в София с малко педиатрично отделение”, пишат от частната компания.

Засега от здравното министерство не коментират извършваните проверки от ДАНС, нито дали ще бъде разпуснат Общественият съвет.

Министерството на здравеопазването няма отношение към проверки на специализирани органи за контраразузнаване и сигурност и не е информирано за извършването на проверка от ДАНС.

„Със или без формално съществуващ Обществен съвет ние няма да спрем да си говорим и да спрем да имаме разбиранията, които имаме. По всякакъв начин се опитват да ни дискредитират”, заяви журналистът Надежда Цекулова, член на Обществения съвет за НДБ.

Юристът Мария Шаркова каза: „След като се полагат толкова огромни усилия да се заглушат нашите гласове, очевидно, че сме си свършили работата и че пречим на някого”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България