Данъчните приземиха небесния ресторант във Варна

Данъчните инспектори от  НАП Варна посетиха като тайни клиенти атрактивния въздушен ресторант в морската столица и го приземиха за една седмица, съобщиха от пресслужбата на приходната агенция.

Те направили резервации, купили куверти  по 150 лева, без кетъринг, но  не получили фискален бон. Посещението на небесния ресторант приключило с проверка, която преминала в запечатване на обекта за срок от 7 дни.

От началото на юли до момента са извършени общо 5085 проверки по Северното Черноморие. Съставени са 404 акта за административни нарушения.  90 от актовете са за неиздаване на касови бележки, 20 за липса на касов апарат и 289 акта за разлика в касовата наличност. Останалите актове са за други нарушения на данъчните закони.

Публичните изпълнители от дирекция „Събиране“ към териториалната дирекция са посетили търговски обекти, разположени на Дамбата в град Балчик, като са иззели парични средства от касите на длъжници, които имат просрочени данъчни задължения, но отказват да ги погасят доброволно. От три обекта - хотел, ресторант и бар на крайморската алея в белия град са иззети и внесени в републиканския бюджет 4 345 лева. След посещението и изземането на паричната наличност от касата на хотел в  Златни пясъци собственикът му внасъл изцяло просрочените си задължения в размер на над 91 хиляди лева. От началото на юли тази крайна мярка е приложена спрямо 67 обекта на длъжници с просрочени задължения, като иззетите парични средства от касите са в общ размер на над 200 хиляди лева.

„Нека търговците отчитат коректно продажбите на стоки и услуги и да спазват данъчното законодателство, за да  се избегне налагането на парични глоби и запечатване на обекти в разгара на сезона. Всеки, който не издава касови бележки, рискува обектът му да бъде запечатан поне за седмица. Проверките по Северното Черноморие продължават до края на летния сезон“, посочва териториалният директор Милена Колева.

Коментари

Задължително поле