Данъчни облекчения за дарители на „Нотр Дам”

Франция обяви конкурс за реконструкция на шпила (ИНФОГРАФИКА)

Над 30 души вече са били разпитани от полицията

Правителството на Франция ще разгледа и нов законопроект

Министър-председателят на Франция Едуар Филип обяви в сряда, че правителството ще въведе специални данъчни облекчения за всички частни лица, дарители за възстановяването на историческата катедрала “Нотр Дам” в Париж, която бе частично разрушена след мащабен пожар в понеделник, предаде АФП.

Мерките предвиждат намаляване на дължимите за тази година данъци със 75 % за френските граждани, дарили до 1 000 евро за фондовете за реконструкцията на храма, и със 66% за тези, дали над тази сума.

За предприятията няма да се предприемат подобни мерки, заради съществуващите вече данъчни облекчения за меценатство, които ще важат и по отношение на “Нотр Дам”. Следващата седмица правителството на Франция ще разгледа и специален законопроект, който да даде правна рамка на националния принос за възстановяването на катедралата, с ясно фиксирани гаранции за прозрачност, така че “всяко дарено евро” да бъде използвано само по това предназначение.

Френският премиер обяви също така, че Париж ще организира международен архитектурен конкурс за реконструкцията на шпила от покрива на катедралата, който се срути в резултат на пожара.

Междувременно полицията във френската столица обяви, че над 30 лица вече са били разпитани в рамките на разследването на причините за бедствието от понеделник вечерта. Следствените органи продължават да разглеждат приоритетно версията, че пожарът е бил предизвикан в резултат на инцидент, но неговото естество все още не е ясно. В разследването участват над 50 служители на френските правоохранителни органи.

Коментари

Задължително поле