Данъчни пазаруваха злато за проверка на бижутерия

Данъчни си купиха златен медальон със скромен грамаж - 0,5 грама на стойност 43 лв., за да успеят да проверят бижутерия в центъра на Шумен. Продавачката не им издала касов бон и така се стигнало до налагане на принудителна мярка запечатване на обекта за 14 дни.

Собственикът на бижутерията атакувал санкцията пред Административен съд-Шумен, но преди ден магистрати потвърждават заповедта. От решението им става ясно, че контрольорите се направили на купувачи на 16 ноември м.г. към 13,30 часа. След като не получили касова бележка, предприели проверка и се оказало, че в касата има 100 лева и стотинки, а според фискалното устройство - 0. Бил съставен акт за нарушението, както и заповед за запечатване за две седмици от началника на отдел "Оперативни дейности" град Варна в ГД "Фискален контрол" при ЦУ на НАП.

Съдът отхвърля жалбата на собственика на бижутерията. Магистрати са категорични, че оспорваната мярка е наложена с цел "преустановяване на противоправното поведение на търговеца - неотчитане на касови приходи и предотвратяването на последващо нарушение от същия вид, с оглед защитата интересите на държавния бюджет". Търговецът има право да обжалва и пред Върховен административен съд.

Коментари

Задължително поле