Датски архитект разработва визията на София (обзор)

Датският архитект и урбанист Ян Геел ще е част от екипа, който разработва дългосрочната визия за развитие на София до 2050 г. Това стана ясно след среща между столичния кмет Йорданка Фандъкова, главния архитект на града Здравко Здравков и архитект Геел.

Неговата работа ще е да консултира българските експерти и да дава идеи за дългосрочно развитие на пешеходните и зелените пространства в столицата.

Работата е в начален етап. Предстои да предоставим на арх. Геел подробен анализ на пространствата в града и той да даде своята експертиза. Предложението за визията на София трябва да е готово до 9 месеца, обясни пред „Труд“ главният архитект на София Здравко Здравков.

„Имах само няколко дни да разгледам града, но с архитект Здравков се познаваме отдавна и сме водили множество дискусии. Нашата цел е да превърнем София не само в град, който има страхотни исторически забележителности, но и в столица със страхотни зелени пространства“, заяви Ян Геел и допълни: „София има голям потенциал.“

Датският архитект е едно от водещите имена в градското планиране. Той е консултирал развитието на пешеходната зелена зона в Копенхаген, а през последните 10 г. е работил за подобряване на градската среда в градове като Лондон, Стокхолм и Сан Франциско.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България