Да намалиш дрехите с два размера е бонус към оздравяването

Програмата на д-р Емилова провокира ново мислене

Специално за „Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 46 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

На 5 май д-р Емилова отбеляза 26 години от началото на клиничната форма на лечение с плодове, чай и мед. Поздравиха я гладни, здрави и щастливи хора от цял свят. При старта на дейността лекарката била сама, подпомагана в денонощните ангажименти само от съпруга си - Димитър Янов.

Сега екипът е от 40 души и както стана ясно на тържеството за годишнината, някои от тях не са били още родени при основаването на медицинския център. През него са преминали 46 688 души, оставили са болести и килограми и са взели от зареждащия дух на неуморната д-р Емилова.

Отключваме разговора с Й. Янчева след няколко уговорки, които приемам с разбиране. Жената е на позиция в публичния сектор и не иска да я провокират с прекален интерес. Придържа се и към специалния съвет на д-р Емилова за пациентите - да не обсъждат плодолечението с всекиго, а на въпросите как е постигната впечатляващата промяна, да отговарят, че са отново влюбени. Г-жа Янчева е щастлива от постигнатото и се уговаряме да направим снимки, когато е готова да се покаже с пълен блясък. Едва ли ще мине много време дотогава, защото тя вече е започнала подмяна на гардероба и споделя колко е зареждащо дрехите да ти станат висящо широки.

В тях се е настанило ново тяло, а най-важното е, че е настъпила огромна промяна в мисленето. Всичко е възможно, ако го пожелаеш и не пестиш усилия да го постигнеш, убедена е жената. За лечението с плодове, чай и мед тя знаела от години. Майка й страдала от бъбреци, претърпяла множество операции и се спасила, следвайки съветите от книгата на Лидия Ковачева. Примерът бил достатъчен да приобщи Янчева към системата на великата българска лечителка, без колебания и думи за убеждение.

За себе си казва, че в детските години била пухкавелка и се хранела с несломим апетит. С годините килограмите се трупали, а с тях и проблемите със здравето. След последните още 10 килограма, дошли по класическите за натоварения градски човек стрес и обездвижване, кантарът заковал на 103 кг при ръст 167 см. Жената спяла зле, задъхвала се при малки усилия, усещала се подпухнала и натоварена с постоянна умора.

В медицинския център дошла почти внезапно по съвет на приятелка, изпитала ефектите на програмата. Двете пристигнали през февруари т. г. за седмица. А после у дома Янчева довършила до 20 дни на плодове, чай и мед и се захранвала по съветите на д-р Емилова 20 дни.

Свръхнатовареното всекидневие я провокирало да адаптира по най-добър начин рецептите и това се оказало лесно изпълнимо. Като сериозно свое постижение отчита промяната в мисленето и нагласите. Убедена е, че всичко започва в главата и после отваря неочаквани хоризонти. Не е срещнала затруднения, прилагайки програмата и твърди, че плодолечението е най-естествения и чист път към здравето и доброто самочувствие.

Не си гладен, защото през 2 часа приемаш нещо и се усещаш сит, а в същото време лек като перце. Организацията на спортни занимания, походи, лекции и др. в медицинския център не ти оставя време за окайване, а те провокира да участваш пълноценно. За първия си престой при д-р Емилова жената решила пред себе си, че го прави, за да пребори проблеми, и действително това се случило.

Тя имала диабет тип 2, затлъстяване, наскоро открит хюман папилома вирус и други оплаквания. При изследванията в медицинския център се установили високи нива на лошия холестерол и на пикочната киселина и уголемен и омазнен черен дроб. Приемала различни медикаменти, част от които лекарката веднага спряла. Само за месец черният дроб се прибрал, кръвната захар показала нормални стойности, а хюман папилома вирусът изчезнал без лекарства. Жената е свалила 8,300 кг, само мазнини. Намалила талията с 8 см, а ханша- с 6. Според д-р Емилова това е най-добрият и насърчаващ вариант за изчистване на тялото от токсини и отключване на трайно отслабване. Заедно с болестите си отивали и килограмите, и през април, когато дошла за контролните прегледи в медицинския център, била със сигурност отново влюбена. В собствените си добри постижения, във вдъхновението от всеки нов ден, във възможната промяна.

И по-рано жената била зачеркнала бързите храни, спазвала двата големи поста- за Великден и за Коледа, познавала принципите на веганството. Внимавала при избора си за трапезата, но извън постите консумирала големи количества мляко и млечни продукти, тестени и сладки храни. От д-р Емилова разбрала къде е допускала грешки и че мисията здравословно хранене е възможна.

След първата си програма на плодове, чай и мед Янчева винаги сутрин е на плодове, обедът е супа с голяма салата, а основното ястие за вечеря е салатата. Казва, че е открила неподозирано интересния вкус на тофуто, което по-рано като любител на млечното сирене, дори не поглеждала. Сред предпочитаните й ястия са печените зеленчуци, хумусът, лещата, на която прибавя сомак вместо червен пипер. Твърди, че при постните и с малко обработка храни имаш нова палитра от вкусове и комбинациите са неограничени.

Активен човек е и се старае при всяка възможност да навърти десетина километра пеша или да плува. Вече се наспива пълноценно и е в отлична форма- работи още повече, без да се изморява и без обичайните нервност и вътрешно напрежение. Убедена е, че програмата на д-р Емилова е точно по мярката на натоварения и отровен модерен градски човек. И че повече хора трябва да имат информация за хоризонтите, отварящи се от плодолечението. Със своята всеотдайна енергия лекарката е много далеч от традиционния образ на медика, потопен в шаблони. Мислех, че в медицинския център се отива за отслабване, споделя жената. Оказа се, че се лекува дори анорексия. Помагат и на деца с диабет, колкото и невероятно да звучи. На жените дава съвет да не приемат напълняването си като неизбежно с годините, а да се изследват за преддиабетно състояние, което може да се овладее със здравословен живот.

 

Рецепта на Илия Илиев - главен готвач в медицинския център на д-р Емилова

Хумус (1 порция)

120 г нахут сваряваме до омекване (може в тенджера под налягане). Прецеден и измит го поставяме в блендер и добавяме сока от 1 лимон, листата от половин връзка магданоз, нарязани на ситно, 1/2 скилидка чесън, 1 суп. лъж. сусамов тахан, по 1 щипка морска или хималайска сол, къри, смлян кимион, смлян чимен и 30 мл вода. Блендираме до получаване на гладка смес. Сервираме със зехтин екстра върджин, червен пипер и листенца магданоз.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве