Хиляди излвзоха на протест в Лондон заради Брекзит

Зам.-министър Ваня Колева подава оставка по искане на премиера Борисов

Представиха зехтин от маслинови дървета на над 1500 години на изложение в Търново Продуктът е мощен антиоксидант и се ползва освен в кулинарията, но и като лекарство

НАСА показа големия метеор над Берингово море

Съдиите в Търновско правораздават в тесни стаи, в Елена се отопляват на твърдо гориво 15 съдебни служители работят в едно помещение в Окръжния съд в Старата столица

Цецка Цачева: Съвестта ми е чиста, не желая създалото се напрежение да се пренася върху работата на правителството Премиерът е приел оставката й

Адвокатите на „Артекс“: Сделката с Цветанов е законна и нормална

Елена Йончева: Борисов носи лична отговорност за корупцията в България Оставки да подадат и Цветанов, Рашидов и Колева

Кола блъсна две деца край парк в столичния квартал „Света Троица”

Красимир Каракачанов: Оставката на Цецка Цачева няма да е проблем за стабилността на правителството Вицепремиерът не може да каже дали и Цветан Цветанов трябва да подаде оставка

Илияна Йотова: Оставката винаги е индивидуален акт, надявам се, че госпожа Цачева разбира какво прави

Забраняват достъпа на „жълти жилетки“ до „Шанз Елизе“

23-годишна шофьорка пострада при катастрофа край Благоевград

Пролетни ястия със спанак

Конференция на WAW! и жените от Г20 в Токио

Да поговорим за Китай! Ако раздават награди за грандиозно пропуснати възможности, България ще вземе всички места, особено в източно направление

Съвсем сериозно го казвам. Да поговорим за Китай! Попадна ми в петък информацията, че първата тема за есе в общата матура (Baccalaureat) по история и география на френските гимназисти тази година е озаглавена „Китай на световната сцена от 1949 г. насам“. Френските абитуриенти имаха четири часа на разположение да изложат разбиранията си за мястото на „Поднебесната империя“ в международната политика – от революцията на Мао Цзедун, през Студената война и съпътствалите я „по-горещи конфликти“ в Югоизточна Азия (Корея, Индокитай, Виетнам, Тибет и т.н.), до възхода на Китай, като световна икономическа и военна свръхсила през ХХІ век. Разборът на темата е свободно предположение на автора. Не съм запознат със съвременния учебен план на френското средно образование. Мога само да предположа как аз бих сткруктурирал подобно изложение (и в името на повествованието пропускам не малко от фактите).

Които познавате разбирането на французите за общество, знаете, че оценките от матурите, по системата въведена от Наполеон Бонапарт през 1808 г., играят и функцията на приемни изпити във висшите училища. И няма поправителни. Резултатите квалифицират конкретния французин като „образован“ или просто „грамотен“ член на обществото. Последното предполага, че ако „издъниш“ един изпит, не получаваш никаква диплома за средно образование, само тази за началното, и дълголетна перспектива за различни видове физическо оцеляване. Пресяване на плявата, един вид. Заради което тази година френската република иска да знае от бъдещите си избиратели и данъкоплатци в следващите десетилетия, колко добре разбират мястото на Китай на международната сцена. Звучи уместно, нали?! За мен, поне, несъмнено.

Но след „уместното“ веднага се обърнах към родната действителност и българското разбиране за планетата, на която живеем – за образованието реших да не се хващам задълбочено; 1997-ма година, с полученото от белгийската гимназия, която завърших и аз можех да напиша есе за Китай. Тогава. Няколко съвременни млади българи (оказаха се студенти), чието мнение сондирах на път за редакцията, успяха на въпроса „Какво знаете за Китай?“ да достигнат до изрази близки до „пазарна икономика в условия на комунизъм“ и „културна експанзия“. И леко си отдъхнах. Вярно, повече от общи познания беше твърде много да искам от тях, но по български се задоволих с полученото. Знаят нещо, спокойно! За след няколко години може би ще сме екстра. Но сега…

Сега, за никого не е тайна, че ако някой ден раздават награди за най-грандиозно пропуснати възможности за развитие, налагане и себеутвърждаване, България ще вземе всички места – без значение за кое направление на външните отнвошения говорим – Балкани, Европа, НАТО и отвъд. Но по източното ще е вселенски шампион.

Последните пет години у нас, на глас, се говори много за перспективите, които дава едно сътрудничество с Китай, в частност в икономическата и търговската сфера. И може би с изграждането на завода за сглобяване на китайски автомобили в Ловеч живеете с убеждението, че България работи активно в тази посока. Да, да! „Надежда всяка, тука оставете“, уважаеми сънародници!

И ми позволете да ви предам думите на редактора на българската секция в Китайското национално радио (да, разбира се, че има такава) журналиста Тодор Радев за българския принос към международния форум „Един пояс, един път“, организиран в Пекин през май. Събитието е компонент в следваната от години политика на Китай за експанзия към Централна и Източна Европа, известна като „Новия път на коприната“. В рамките на последното китайците изградиха дори железопътен транспортен коридор, който през април свърза Пекин с Лондон (не, не минава през Балкана, разбира се – Казахстан, Русия, Беларус, Полша, Германия) и превърнаха Словакия в основния си „хъб“ за търговска експанзия и инвестиции към ЦИЕ.

С всичко това можете да си представите разочарованието на г-н Радев, млад български интелектуалец, изселник от десет години в Поднебесната империя и работил много за свързването на двата народа, че единственият принос на България към форума, насочен към взаимно опознаване на източноевропейските страни и Китай, е бил „филателистка изложба, на която българска пощенска марка от 2015 г., посветена на 65-годишнината от установяването на двустранни дипломатически отношения, предизвика неописуем възторг сред китайците“.

По-рано тази седмица, Тодор Радев сподели радостта си, че на международна среща на кметовете на градове от ЦИЕ и колегите им от Китай имало заявени три български участия. Две седмици след провала в Пекин. Да, само три, при положение, че домакините покриват всички разходи, но така или иначе човекът е патриот и се радва. За да се поправи постфактум, че всъщност никой от заявилите участие родни градоначалници не е присъствал на събитието.

Тъжно а?!

Пряко включване

Единственият човек, който е тук е г-н Кръстю Белев, съпруг на бившата ни генерална консулка в Шанхай – двама души на които свалям шапка за това, което правят китайско-българското общуване да се случва. Той обаче не е официален представител нито на местната власт, нито на държавата. За пореден път, при това за доста кратко време, България игнорира важни за Китай форуми и ако преди беше прецедент, сега вече е рецидив. Пиша го, за да се знае – политиката ни към Китай е престъпна.

Тодор Радев, Китайско
национално радио, от Пекин, 8 юни

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (13)

 1. Политиката ни към Китай, а и изобщо към Изтока, не само е престъпна, както пише авторът, а ИЗКЛЮЧИТЕЛНО престъпна. У нас има недалновидно неразбиране, че бъдещето на света НЕ е евроатлантическо, както и НЕ е на бялата раса. Преди години, когато Виденов отиде в Китай, мастита журналистка в БНР едва ли не с насмешка съобщи този факт. А онова недоразумение Плевнелиев заяви, че „ще гледа САМО на запад”. Всички управления на Борисов продължиха това пренебрежение. Броени дни след поемане на властта през 2009 г., Герб прекрати всички съвместни наши проекти с Китай, Япония и съвместния със световната компания IBM завод за нанотехнологии, договорен след двегодишни преговори от екип на Станишев, защото „щял да струва 50 млн. лв.”?! В резултат IBM отиде в Румъния, която до злощастното управление на Борисов беше далеч след България по всички показатели, а сега можем само да й дишаме праха, а Словакия и др. страни спечелиха инвестициите, отказани от нашите управляващи.

 2. Китайски инвеститори са чакали цяла седмица Лукарски да ги приеме и накрая са отишли да инвестират в Словакия.

 3. Герб-2 уволни същата тази наша представителка в Шанхай, за която пише в статията, за да сложат на нейно място калинката Димитър Абаджиев. Срещу това безобразие протестираха от Българо-китайската търговска камара, но напразно. За да стигнем до Борисов-3, заради когото България ще бъде заобиколена не само от всички големи икономически проекти, а и от Новия път на коприната.

 4. Г-н Бенишев,

  Още в периода 1985-1990 (годините, които прекарах в КНР, Пекин като ръководител на търговско-информационно бюро на ТПО „Фармахим“ и ВТД „Химимпорт“) разбрах, че един ден (тогава смятах, че ще е чак в края на 21-я век, но сега съм на друго мнение, в смисъл –
  НЯМА да чакат чак до края на текущия вече 21-ви век!) китайците ще владеят и управляват света! Колкото повече, под диктовката на янките европейците се смразяват с руснаците, толкова по-необратим ще става процесът в края на който китайците ще са НЕПОСРЕДСТВЕНО зад УРАЛ, а на 5 хиляди клм. от него! (Все пак мисля, че европейците, и руснаците, и едните, и другите ХРИСТИЯНИ, могат да намерят модус оперенди при който СИБИР и съкровищата му няма да бъдат под стопанското операторство на китайците!) По повод на статията искам и Вас да попитам как бихте реагирали на предложението, което преди 2-3 месеца направих във е-форума на една газета (под материал, че кит.корпорация е готова да помогне за облегчаване дълговото бреме връз БДЖ и даже локомотиви да сглобява у нас), а именно ГЕРДЖИКОВ да стегне куфара незабавно и да отиде в Пекин, където не само да подпише с тези майстори на локомотиви за влакове (и паралии), ами и да предложи на Си Дзинпин СТРАНДЖА-САКАР за 100 години под наем, така както някога китайците са дали Сладкото пристанище, Сян Ган, сиреч Хонконг, под наем на англичаните!
  (За сведение, на Вас, и на читателите на статията Ваша, за това ми предложение колегите по форум от въпросната газета, очевидно всички отявлени евроатлантици, едва не ме обесиха! Виртуално, имам предвид!)

 5. Това е положението… В нашата родина е пълно с простаци!!!! Нямат си представа, че жълтата раса ще владее света( както е предрекъл не само Нострдамус). А ние блеем…блеем… Къде се произвеждат компютрите? Колите им са с последна технология, или ако не са ще бъдат. Те не се срамуват де прилагат чужди изобретения. И на Марс може и да стигнат първи….И от луната де покажат това което онези педерасти американците не желаят да покажат, за да не безпокоят тъпите душички на аборигените в Америка ( те там всички са под нивото на нормален образован човек)

  1. ха ха ха
   ВИНАГИ се смея, когато виждам КОМУНЕ ДА СЕ ЧУДИ НА КОГО ДА СЕ КЛАНЯ!
   А ве тараланкоолу,
   слушай (по-точно ЧЕТИ) внимателно:
   САЩ, след падането на берлинската стена, СВЕТКАВИЧНО РАЗБРАХА, че ПИЗДОстанците ще търсят РЕВАНШ! И понеже не им се занимаваше с алкохолици, които се мислят за „богоизбрана нация“ решиха с ЕДИН КУРШУМ да убият ДВЕ КОМУНОИДНИ ДЪРЖАВИ!
   Речено – сторено!
   САЩ създадоха ПРОИЗВОДСТВОТО в Китай! (Забележи – в Китай!)
   Защото Китай няма АБСОЛЮТНО НИКАКВА СУРОВИННА БАЗА! За суровини (за да произвежда!) Китай ще се МОЛИ на целия свят. А ако молобите НЕ ПОМОГНАТ – ще използва и „други средства“ за „увещание“!
   В същото време САЩ отказа да създават производство в ПИЗДОстан, за да не могат кремълоидите да се доберат до технологично превъоръжаване.
   Така кремълските ПИЗДОстанци станаха СУРОВИННИ ВАСАЛИ на Пекин!
   Но за да има каквото и да е ПРОИЗВОДСТВО трябват 3 нещица:
   1. Суровини (кремълските васали)
   2. Евтина работна ръка (китайците, под „мъдрото ръководство“ на ККП)
   и най-важното –
   3. ПАЗАР за изкупуване на произведеното!
   Ето – това ПОСЛЕДНО ЗВЕНО от „производството“ е в РЪЦЕТЕ НА ВАШИНГТОН И БРЮКСЕЛ!
   Ха решат НА ЗАПАД, че им трябват повече стоки – ХА В СИБИР СА „ВЛЕЗЛИ“ 500 милиона китайци! (Кой ще ги спре – путьчо ли?)
   Ха решат НА ЗАПАД, че не им трябва НИТО ЕДНА КИТАЙСКА СТОКА – ХА в Пекин са влезли 300 милиона ГЛАДНИ БЕЗРАБОТНИ! (Пак питам – кой ще ги спре? Ама от теб отговор НЕ ЧАКАМ! Не си ти да ги мислиш тези работи. На тебе само „световно господство“ ти е в акъла!
   Та так – Китай ще се СНИШАВА пред САЩ защото ха гъкне – ха се върне в каменната ера!
   А путьо ще се снишава и пред САЩ, и пред Китай защото ха гъкне – ха е фалирала КИТАЙСКАТА БЕНЗИНОСТАНЦИЯ!!!
   Ха сега – върви да се жалиш за моята „русофобщина“ в пиздостанската амбасада!
   Дано ти платят некоя рубличка!

 6. „но по български се задоволих с полученото. Знаят нещо, спокойно! – комплекси….
  инак людмила живкова е виновна :)“

 7. А, съзнава го, но частично, при това се кефи в това си окаяно състояние „прост, та зинал“.

 8. С риск да раздразня някой трябва да кажа, че нещата не са толкова прости.
  Всички се хващат за това, че китайците правят изгодни предложения пък ние нехаем. Не е така !
  На 10 композиции идващи от Китай към Европа се падат само 3 от Европа към Китай. Хайде сега помислете и ми отговорете ако се приемат всички тези „изгодни“ предложения на китайците и тази експанзия продължи с още по-силни темпове, какво става с платежните баланси и икономиките на европейските държави. Освен това Китай силно ограничава достъпа на европейски фирми на своя територия, докато провежда масирана кампания за достъп до европейските пазари. Меркел ясно заяви, че така не става.
  Има достатъчно умни аналитични институти, които анализират и изготвят доклади до правителствата за взимане на решения. С една дума хората си пазят икономиките от нереципрочните претенции на Китай.
  Така, че по-внимателно с квалификациите „престъпно“.
  Накрая искам да изразя своето виждане, че такъв консул като бившия наш консул в Шанхай (имам предвид г-жа Белева) е нямало, няма и да има ! Човекът, който я смени бързо сдаде багажа и не издържа дълго.

  1. има един институт в брюксел дет каза, че 100 000 000 имигранта нето са нужни на европа до 2050та. и меркел изпълнява.

 9. Малко цифри:
  Китайските преки инвестиции зад граница са скочили от 145 милиарда долара за 2015 г до близо 200 милиарда за 2016 г.
  През 2016 г китайските преки инвестиции в ЕС са нараснали със 76 процента до 35,1 милиарда евро – рекорден максимум!
  В същото време българския износ за Китай се е сринал с 19.6% от 612.4 млн.щ.д. за 2015 до 479.7 за 2016 г.
  По данни на БНБ китайските инвестиции в България за 2015 г са били нищожните 2.9 милиона евро. Обемът на китайски инвестиции у нас за 2016 година е отрицателен: минус 3.3 милиона евро.
  За сравнение в периода 2011 – 2015 г (когато Ирина Белева беше генерален консул в Шанхай) годишните китайски инвестиции в България бяха в порядъка на 40 – 50 милиона евро годишно).
  По времето на Ирина в консулството беше командирован 1 човек, а бюджетът му беше намаляван с 10 – 20% годишно, наложи се да се местим в по-малък офис. След нея бюджетът на консулството беше увеличен почти двойно, за сметка на това броят на издадените визи е паднал наполовина.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.