Да потупаш тигър в Тайланд

Да погалиш тигър е колкото страшно, толкова и приятно.

15 минути в клетката на хищниците струват около 70 лева на човек

Атракцията се предлага в паркове в Чианг Май и Пукет

Животните се дресират с бамбукови пръчки и не са упоени

Неслучайно Тайланд е сред най-посещаваните дестинации в света. Азиатската държава е превърналата туризма в изкуство, приключение, изживяване, емоция и създаване на спомени. Освен безкрайните плажове, вкусната храна, богатия нощен живот и културните паметници в Тайланд можете да се отдадете и на малко по-нетрадиционни преживявания. Като това да погалите тигър например, да си купите картина, нарисувана пред очите ви от слон или да чакате дълго, за да опитате улична храна от заведение, включено в пътеводителя на Мишлен.

Да погалиш тигър, който тежи поне три пъти колкото теб, а лапите му са по-големи от главата ти. На пръв поглед изглежда доста безумно преживяване и не е за хора със слаби сърца. Дори тези, които търсят адреналина се оказват много респектирани от 4-5 годишните животни, които могат да прекършат живота във вас само за секунди. Въпреки това стотици туристи всеки ден си “подаряват” емоцията в парка “Кралството на тигрите” край Чианг Май в Тайланд. Докато разглеждате снимки в интернет си представяте, че животните са упоени или завързани, предвид факта, че всички котки, независимо дали домашни или диви имат собствен характер и трудно подлежат на дресировка. Истината обаче е съвсем различна. Още докато чакате на опашка да платите таксата за посещението в клетката на хищниците, които сте избрали ви дават да попълните декларация, че влизате на собствен риск и няма да имате никакви претенции към организаторите в случай, че тигрите ви нападнат. Минавате и през кратък инструктаж как трябва да се държите с животните.

Можете да избирате от различни опции – да погалите бебета тигри, малко по-големи животни, младежи или гигантите, както се водят в класацията на парка най-големите тигри с тегло между 150 и 300 килограма. Бебетата тигри всъщност могат да се окажат по-опасни от големите животни, въпреки вида си, защото са деца, които искат да си играят, хапят и дерат без да осъзнават последствията от своите действия. Големите бебета котки са пухкави и чудни за гушкане. Малко по-големите животни са минали първите си уроци по дресировка. В този конкретен парк обучението на тигрите се извършва с бамбукова пръчка в ръка. При всяко “неправилно” действие от страна на животните те се удрят леко с нея по носа, докато се научат кое е приемливо и кое не. Още в клетката на по-малките тигри, които гушкате научавате, че галенето на хищниците съвсем не се случва по същия начин, както при домашните любимци. Ако нежно прокарате ръка по козината на тигъра, галейки го, ласката ви почти със сигурност ще го раздразни. Просто защото тигърът ви мисли за досадна муха, която трябва да прогони със силен удар на опашката или да я захапе. Затова и пазачите, които влизат заедно с вас ви карат да удряте леко тигрите по гърба. Защото леките ви удари всъщност са ласки.

Със сигурност най-голямата емоция е да влезеш в клетката с най-големите тигри. Най-добре е да направите това рано сутрин, около 8 часа, когато отваря парка или след 17 часа следобед, когато затваря. Причината е, че по това време на денонощието тигрите са най-активни и най-малко се дразнят на факта, че им пречите на следобедната дрямка. В нашия случай просто се отбихме от пътя, виждайки рекламата на парка в ранния следобед. Влизайки в клетката на трите огромни тигъра, с които трябваше да се снимаме се разминахме с шумни, вероятно и леко пияни туристи. Те така бяха раздразнили животните, че единият тигър през цялото време ръмжеше и обикаляше нервно клетката, която бе с големина от около 20 на 20 метра. Или повече. В този момент тази информация едва ли можеше лесно да си намери път до мозъчните ни клетки. Така или иначе, гледката на която се натъкнахме бе как един мъничък тайландец с проста бамбукова пръчка гони огромен тигър от единия край на клетката на другия, докато той ръмжи изнервен. Опитахме се да си направим набързо снимки с другите две животни, които изглеждаха по-кротки и само ръмжаха, но поне бяха излегнати на едно място и търпеливо ни чакаха да минем зад гърба им. Самото предвижване през клетката също бе интересно, тъй като според инструкциите в никакъв случай не трябваше да обръщаме гръб на животните, защото те по природа нападат именно в гръб. Доста неуверено пристъпих зад един от огромните тигри и го потупах по гърба, въпреки страха си и вътрешното си усещане, че да биеш по дупето 250-килограмово животно не е най-разумното нещо, което съм вършила в живота. Първоначално животното търпя ласките ми безропотно. Цели 10 ценни секунди, в които се сдобих с няколко снимки от различните камери наоколо. Точно толкова му трябваше да изръмжи и да ме погледне въпросително – “Какво точно си мислиш, че правиш с опашката ми?”, очевидно питаше животното, докато аз се чудих толкова ли ми е акълът да хващам тигър за опашката и дали Тайланд ще е лобното ми място. Всичко това отне милисекунди, които доведоха до любимата ми снимка от посещението, в което тигърът ме гледа право в очите, а аз виновно съм прибрала ръце пред гърдите си, докато в погледът ми се чете “Извинявай! Не бях аз!”. Изтърпя ме тигърът. Но никога няма да забравя обвинителният поглед на животното, че го притеснявам заради някакви снимки и със сигурност няма да повторя.

От друга страна, според местните в парка, именно парите на туристите са причина животните да са добре нахранени и гледани. Въпрос на гледна точка, наистина. Така или иначе посещението с продължителност от около 15 минути в клетката на тигрите, според размера им струва около 60-70 лева на човек. Тоест ако искате да посетите и 4-те типа животни според възрастта им, трябва да броите около 300 лева за час. Предлагат се и опции да влезете в ролята на пазач, да храните и да чистите на тигър за ден.

За успокоение на по-страхливите като мен, тигрите по правило не са агресивни животни и не нападат ако не са гладни. А в парка се грижат животните да са повече от сити. Въпреки това се случват инциденти, обикновено по вина на самите туристи, които прекаляват с дразненето на животните. За съжаление в такива случаи обикновено хората все пак се оттървават живи, но животните, които са ги нападнали задължително се убиват, защото се превръщат в човекоядци. Независимо от това по каква причина се е случил инцидента.

 

Слонове рисуват пейзажи и цветя

Веднага след шоуто можете да си купите картините

Можете да ги нахраните с банани или захарна тръстика

Един от най-незабравимите сувенири, който можете да си купите от Тайланд е картина, нарисувана пред очите ви от слон. Не си представяйте съвсем драсканици, излезли като от ръката на малко дете. Всъщност самият процес и резултатите от него са умопомрачителни. Само за десетина минути през очите ви на огромното платно, поставено пред слоновете – художници изникват пейзажи от джунглата, автопортрети на слонове, дървета и цветя. Всеки от слоновете рисува различен сюжет, а накрая шедьовърът дори се подписва от животното. Всъщност за работата му помага някой от пазачите в парка. Но не да рисува, а за да му сменя четките с различни цветове. И всичко това се слува пред смаяните погледи на зрителите, които три пъти дневно се наслаждават на шоуто на слоновете в някой от парковете край Чианг Май, които са се превърнали в убежище и клиника за ранени или изоставени слонове. По време на шоуто можете да видите още как животните играят футбол и показват най-различни смешни и забавни трикове. След представлението можете да купите кошница с банани срещу сумата от около долар или парчета сладка захарна тръстика и да нахраните слоновете за тяхното старание. Можете да си купите и някоя от картините, нарисувана от животните, като цената на едно от произведенията е около 50-70 долара на място и достига до 500 долара при покупка онлай. Парите, които давате се използват за грижи за животните – прехрана, лечение и създаване на комфортни условия за живот. Ако искате да си вземете спомен картина, но не ви се дават толкова пари, можете да си купите и магнит с копие на някоя от рисунките на слоновете.

Всъщност шоуто с рисунките, макар и най-впечатляващо е само част от емоциите, които можете да си подарите в компанията на слоновете. От Чианг Май се предлагат най-различни турове за къпане, хранене и разходки със слонове. Срещу по-малко от 100 лева можете да вземете пакет, който включва рафтинг върху бамбукови салове по реката, разходка и хранене на слонове по суша и вода, разходка в традиционна талига, теглена от волове, както и 30-минутното шоу с рисуващи слонове и всички останали трикове от представлението. Цената включва и транспорта от и до хотела ви в Чианг Май, който се намира на около 30-50 километра от парковете за слонове, в зависимост от това кой решите да посетите.

Коментари

Задължително поле