Да превърнем пандемията във възможност

Когато през миналия декември се появиха първите симптоми на пандемията, поради ескалацията на COVID-19 в Китай, стана ясно, че това е пореден удар не само върху общественото здраве, но и върху световната икономика, която така или иначе е на ръба на международната рецесия. Германия вече беше в застой, който рано или късно щеше да доведе до рецесия. А това би имало фатални последици за цялата еврозона, на която германска икономика е локомотивът. Тогава не подозирахме огромните последствия от пандемията. Международната икономика спадна до нивата на 30-те години. В САЩ, най-голямата икономика на планетата, вече има 37 милиона безработни, което е най-високият процент след 1929 година.

Пандемията обаче може да бъде първокласна възможност за справяне с рецесията, която така или иначе идваше.

Първите статистически данни от първото тримесечие на 2020 г. показват, че всички европейски икономики са в рецесия, като Германия е на първо място. Да не забравяме, че данните за първото тримесечие не включват блокирането, което бе наложено след 17 март. Следователно пандемията е първокласно извинение за забавянето в европейската икономика. В същото време обаче това е възможност за страните от Европейския съюз да предприемат инициативи за справяне с тази безпрецедентна икономическа рецесия. Евентуално, докато гръцкото правителство на Кириакос Мицотакис продължи да управлява и след това с отговорността, решителността и сериозността, които прояви досега, и, разбира се, ако няма да има сериозна нова вълна от пандемия, това развитие ще ги устройва като нация цялостно.

Разбира се, второто тримесечие на 2020 г. ще бъде много по-лошо от първото. Рецесията тази година, не само в европейската икономика, ще бъде най-голямата от десетилетия насам. Но това развитие, което временно ще бъде пагубно за икономиката и пазара и особено за някои бизнеси на ръба на скалата, не трябва да ни обезкуражава. Напротив, решението на Франция и Германия да приемат смела програма за възстановяване на европейските икономики и особено на по-слабите, като гръцката, е първокласна възможност за цялостното възстановяване на нашата икономика и пазар.

От 2021 г., когато новата програма започва да се изпълнява, до 2027 г. се изчислява, че около 70-80 милиарда евро ще постъпят в правителствените каси, които ще бъдат използвани за рестартиране на икономиката. Ако тези пари се изразходват изцяло по правилните начини, които ще включват смели реформи в начина, по който работи публичната администрация и държавата, тогава сме сигурни, че след 5-6 години Гърция ще бъде напълно различна страна от тази, на която гледаме днес със скептицизъм. Това е чудесна възможност за правителството на Кириакос Мицотакис, което може да остави името на реформаторския премиер в историята. И това е голямата възможност, може би последната, за Гърция.

Кризата е тук. Тя е глобална и няма начин да не навреди на всички за период от 2-3 години. Всички ще трябва да правим жертви тази година.

Коронавирусът е предизвикателство както за гражданите, така и за правителството. За гражданите въпросът е да се държат отговорно и да ограничат социалния си живот и да следват инструкциите на лекарите. За правителството обаче предизвикателството е двойно: Първо, то трябва да осигури възможно най-доброто функциониране на Националната здравна система при най-екстремни условия, пред които може да се изправи тази здравна система. Второ, то трябва да подкрепи онези, които вече са засегнати и тези, които ще бъдат засегнати от епидемията.
Правителството и гражданите ще бъдат оценявани от това дали ще поддържат солидарност в този критичен момент и дали ще предотвратяват феномени, като социалния канибализъм.

Коментари

Задължително поле