Двамата българи с положителни проби за коронавирус не са пътували

Днес от всички изследвани проби за коронавирус четири дадоха съмнително положителни резултати. В последващите ги изследвания две от пробите дадоха положителен резултат, съобщи началникът на щаба за коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски на извънреден брифинг в Министерския съвет. Той потвърди, че случаите са на пациент от Плевен и пациентка от Габрово .

Те са засечени в рамките на изследване на всички пациенти с белодробни усложнения у нас.

Продължаваме изследванията, които пътуват към София и установяваме контактни лица, защото вече ги смятаме вече за достоверни, допълни той.

Мъжът от Плевен и жената от Габрово се оказаха положителни в теста, който е британско производство и отрицателни в теста испанско производство, обясни проф. Тодор Кантарджиев. Ще се направят втори тестове, както и тестове на контактните с тях лица, добави той.

Утре в сутрин след 10 ч. ще бъдат готови резултатите, увери проф. Кантарджиев.

Състоянието на двамата пациенти вече е добро, били са зле преди дни.

Двамата не са в рисковия профил - не са пътували, нямат такива контакти и това ни кара да кажем, че не можем да ги обявим за заразени със 100% сигурност, обясни доц. Ангел Кунчев. Губи се "нулевият пациент", който е първоизточникът на вируса, добави той.

Жената е самотно живееща, и двамата нямат много контактни лица - не повече от 18-20 души. Мъжът е на 27 г., жената на 75 г.

Двете инфекциозни отделения, в които са настанени, са поставени под карантина.

Директорите на регионалните дирекции на МВР заедно с районните здравни инспекции, кметовете и областните управители установяват всички контактни лица, обясни вътрешният министър Младен Маринов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България