Два милиона души протестираха вчера в Атина

2 000 000 души са участвали в неделния митинг в Атина срещу Преспанското споразумение, според официално изявление на организаторите на митинга. В същото време осъждат правителството за мерките, които предприе със сълзотворен газ срещу мирно протестиращите граждани със знамена в ръце.

"Нашата република не приема отстъпки. Борбата за предотвратяване и заклеймяването на срамния "Преспански договор", който жестоко нарушава Народна воля, продължава до крайната победа ", се казва още в изявлението.

Според информация около 46 души да ранени по време на протеста, сред ранените има 24 полицаи, които са били прехвърлени в Военната болница.

Демонстрацията под надслов "Македония е Гърция" започна мирно. Чуваха се скандирания с обидни лозунги срещу премиера Алексис Ципрас, който се очаква на вота следващата седмица да събере необходимите му 151 гласа за окончателното одобрение на споразумението. По-късно избухнаха безредици и полицията разпръсна протестиращите със сълзотворен газ.

Законопроектът, с който се ратифицира и влиза в сила Договорът от Преспа беше представен в гръцкия парламент и днес, понеделник документът ще бъде разгледан от комисията по национална отбрана и външни работи и се очаква да бъде гласуван до петък.

Законопроектът на Министерството на външните работи на Гърция е озаглавен "Ратифициране на окончателното споразумение за разрешаване на различията, посочени в решенията на Съвета за сигурност на ООН 817 (1993) и 845 (1993), прекратяване на Временното споразумение от 1995 г. и установяване на стратегическо партньорство между страните ” и се състои от три члена.

Първият е подписаното споразумение от Преспа, вторият се отнася до повишаване ранга на Службата за връзка в Скопие в посолство и на Службата за консулски, икономически и търговски дела в Битоля в ранг на Генерално консулство. Третият постановява, че законът влиза в сила след публикуването му в Държавен вестник.

Законопроектът от 18 януари 2019 г. беше подписан от гръцкия премиер Алексис Ципрас и министри от неговото правителство.

Коментари

Задължително поле