Двете Кореи приключиха президентската среща на свещен връх

Приключи тридневната среща на лидерите на Северна и Южна Корея. В последния ден Ким Чен-ун и Мун Дже-ин символично изкачиха свещения за корейците връх Пекту.

Най-високият връх на полуострова е в най-северната му част и на него южнокорейци не са стъпвали. Според митологията, в планината от небето се е спуснал бащата на основателя на първата корейска държава.

Преди заминаването си за Сеул южнокорейският президент заяви, че Ким му е предал писмено послание за американския президент. Мун Дже-ин и Доналд Тръмп ще се срещнат в понеделник.

„Ким ми каза, че се надява държавният секретар Майк Помпео скоро да посети Пхенян и в най-близко бъдеще да се организира втора среща на върха между него и президента Тръмп, за да се ускори процеса на освобождаване от ядрено оръжие на полуострова”, заяви южнокорейският президент.

Лична среща със севернокорейския лидер пожела и японският премиер Шиндзо Абе. Днес той беше преизбран за ръководител на своята партия и ще бъде за трети пореден мандат ръководител на правителството в Токио.

Коментари

Задължително поле