Кметът на Асеновград се сдоби с 2 обвинения, а главният архитект - с три

Искат отстраняването на градоначалника, пуснаха го от ареста срещу 5000 лв. гаранция

Окръжна прокуратура-Пловдив повдигна две обвинения срещу кмета на Община Асеновград д-р Емил Караиванов, който в четвъртък вечерта бе пуснат от ареста с мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 5000 лв.

Преди 7 месеца градоначалникът под Асеновата крепост е претърпял тежка операция с трансплантация на бъбрек и от държавното обвинение са се съобразили със здравословното му състояние и не са настоявали за най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", обясни окръжният прокурор Румен Попов.

Донор на д-р Емил Караиванов е станал брат му, а преди това кметът е бил на хемодиализа 2 пъти седмично цели 4 години. Окръжният прокурор обаче допълни, че в понеделник в съда ще бъде внесено искане за отстраняване от длъжност на кмета д-р Емил Караиванов и на главния архитект на общината Константин Атанасов, който вече има колекция от 3 обвинения, след като първоначалното за вземане на 8000 лв. подкуп са добавени нови 2.

Първото обвинение срещу кмета д-р Караиванов е за длъжностно присвояване в особено големи размери с използване на неверни документи - приемо-предавателни протоколи за несвършена, но платена работа по почистване и смяна на капаците на 3900 шахти в Община Асеновград. Обвинението е по чл.203, ал. 1 от НК и за това престъпление законът предвижда от 10 до 20 години затвор и конфискация на цялото имущество или на част от него.

"Усвоената" сума е 77 560 лв. и то само по последния от трите договора от 2014 г. насам за 200 000 лв., като парите били превеждани по банковата сметка на фирма "Ерика Корп."

ООД на дъщерята на бизнесмена Николай Христев, който държи и ресторанта в сградата на общината. "Почистването на шахти е единствената дейност на фирмата, която за целта дори се е сдобила със сертификат ISO, макар че за такава работа такъв изобщо няма, но има изискване за специализирана техника. А "Ерика Корп." разполага с един обикновен микробус, една кирка, 2 лопати и 1 работник, който получава пари на ръка.

Но по документи за тази своя "дейност" фирмата получава от общината над 6000 лв. всеки месец", съобщи наблюдаващият делото прокурор Георги Гешев. Той е повдигнал обвинения като помагачи на кмета на бизнесмена Николай Христев и длъжностно лице от общината, което е съдействало на разследването.

Срещу кмета на Асеновград Караиванов е повдигнато и второ обвинение - за издаване на нов ПУП за сграда в групов паметник на културата в Метошката махала, за която се изисква съгласуване с Министерството на културата. Казусът е от 2012 г., но за разлика от станалия печално известен съборен тютюнев склад на ул. "Одрин" 8 в Пловдив, тук не е имало никаква съгласувателна процедура, обясни окръжният прокурор Румен Попов. Проблемът се появява, когато при обявавяане на ПУП, част от съседите обжалват пред главния архитект и кмета на Асеновград.

Общината признава, че възраженията на комшиите са основателни. Но за да се избегнат спънки и да се продължи незаконната дейност по съставянето на този ПУП, се правят 2 неистински протокола, за които съседите нямат идея от кого са подписани. От Министердтво на културата пращат 2 писма в заповеден тон да се спре строителството и изграденото да се събори. Вместо това строежът продължава и сградата в момента е триетажна. По тази причина на кмета и главния архитект са повдигнати обвинения по чл. 277а, ал.4 от НК, че не са спрели строителството.

На инвеститорите Вакрил и Георги Запрянови пък са повдигнати обвинения, че са осъществили строителна дейност в зона, попадаща в групов паметник на културата, като двамата са с парични гаранции по 10 000 лв. Главният архитект Константин Атанасов има и трето обвинение - за търговия с влияние и искане на пари, като става въпрос за нов, различен казус, но от прокуратурата отказаха да влизат в детайли.

Бизнесменът Николай Христев пък се е спасил от 72-часово задържане като е влязал на пожар в болница за спешна операция, чието отлагане можело да му докара гангрена, съобщи окръжният прокурор Румен Попов. На Христев е повдигнато обвинение за организиране на предлагане и даване на пари на множество лица в Асеновград, за да гласуват за определена партия и преференциален кандидат.

Има над 10 свидетели, СРС и документи, а цената на глас била 25 лв. От Окръжна прокуратура отказаха да съобщят името на мажоритарния кандидат, но от близки до разследването изтече информация, че най-вероятно става дума за депутата Манол Генов от коалиция "БСП за България". "Материалите по делото вече надхвърлят 100 тома, а това е само 1/4 от това, което разследваме в момента в Община Асеновград за корупционни практики", обяви за финал окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Коментари

Задължително поле