Две сестри от гетото в Сливен намериха скъпа техника и я върнаха на собственика

Христина /вляво/ и Зорка.

Две сестри намериха на улицата скъп фотоапарат и таблет и чрез полицията ги върнаха на собственика, разказаха служители на реда от участъка в ромския кв."Надежда". Зорка /20г./ и Христина /17 г./ живеят със семействата си в 20-хилядното гето.

Миналата събота се наложило да отидат до аптеката в съседния кв."Даме Груев". "Детето беше болно и трябваше да купим лекарства. До аптеката видяхме един кашон. Вътре бяха фотоапарата и таблета заедно със зарядните", разказа Зорка. Възрастна жена се провикнала от терасата си на момичетата. Казала им, че кашонът паднал от някаква сива кола. Двете сестри включили таблета. Опитали се да намерят някаква информация за собственика, но не открили. Прибрали се, разказали какво се е случило.

И в първия работен ден, в понеделник, занесли чуждите вещи в полицейския участък. Освен на мъжете и родителите си, Зорка и Христина не казали на никого друг какво са направили. Неволно се изтървали само пред едни съседи, а те веднага им се присмели. Казали им, че били "бавни" за това, че вместо да продадат скъпата техника, са я предали в полицията.

А докато комшиите се присмивали, в местното РУ на МВР отишъл 25-годишен мъж и подал заявление за кражба. Съобщил, че в съботния ден пренасял багаж с автомобила си. Не можел точно да си спомни, но май оставил кашона с техниката на предната седалка. И забравил да заключи автомобила. Вероятно така била станала кражбата. Криминалистите разпитали бабата, която видяла какво се е случило. Тя разказала, че човекът оставил кашона върху "покрива" на колата си, но потеглил без да го прибере.

"Вещите вече са върнати. Фотоапаратът е от известна марка, струва близо 900 лева. Таблетът е към 200 лева", казаха полицаи. Днес собственикът на изгубените вещи се срещна с момичетата и им благодари.

Зорка е майка на двама сина, на 4 и на 2 години. Съпругът й работи във военен завод, взема 500 лева. Зорка продължава образованието си в самостоятелна форма на обучение и вече е в 10 клас. По-малката, Христина, е завършила основно образование, също е семейна, още няма деца. Мъжът й работи на частно.

И двете говорят отлично български език, четат и пишат. Казват, че са ги научили в бившето Шесто училище, където завършили основното си образование. Ползват интернет. Христина има таблет, Зорка - фотоапарат. Върнали намерените вещи, не защото имали такива. През ум не им минало да ги продадат, защото чуждите пари носели само нещастие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България