Две условни присъди за смърт на "Хемус"

Шуменският окръжен съд призна за виновни двама водачи на товарни автомобили и им наложи условни присъди за верижна катастрофа, при която загина служител на Агенция пътна инфраструктура. Наказанията идват близо 5 г. след адската катастрофа на 19 декември 2013 г. на магистрала „Хемус“ край град Нови пазар, при която на заледен участък се сблъскаха пет автомобила.

Подсъдимият Георги Парушев трябвало да лугира пътя, но екип на АПИ, който контрорирал почистването, забелязал, че машината не е изправна и той спрял в лентата за движение, без да се обозначи. Това предизвикало сблъсък - водачът на преминаващ камион Драгомир Янков се ударил в спрялата лугираща машина и се заклещил в кабината. Служителят на АПИ Назим Юзеиров направил опит да му помогне, качвайки се странично на кабината на товарния автомобил. В това време трети камион, шофиран от Венелин Александров, се ударил в спрелите возила. Юзеиров паднал от високо под автомобила и починал от травмите си в шуменската болница няколко дни по-късно. Още две коли катастрофирали във фаталната тройка.

За нарушаване на пътните правила водачът на авариралата машина Парушев е наказан с 3 г. затвор при 4-годишен изпитателен срок и е лишен е от книжка за 3 г. Другият шофьор Александров е наказан с 2 г. затвор при 3-годишен изпитателен срок и е лишен от книжка за две години.

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Варна, съобщават от пресцентъра на шуменския съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България