Ето ги жертвите на убиеца от Чикаго

Таня Цанева, ЦИК: До момента няма сигнали за купуване на гласове

Австралия: Притеснени сме от неясните законови основания за задържането на Полфрийман

Защо заводите за автомобили заобикалят България Оборотите в изработката на компоненти растат с 27%

Проблем със сензорите на Tesla Електрониката не улавя бързо движещи се обекти, които изведнъж попадат в обсега на автомобила

Патриарх Неофит отслужи Архиерейска света Литургия на Петковден (СНИМКИ)

Apple забавя споделянето на iCloud папки

Министър Петков: Предвидено е увеличение на всички пенсии с 6,6% от юли

Огромни вълци унищожават добитъка в благоевградско село

44-годишен мъж е с опасност за живота след пожар в Бургас

Мъж е убит с нож в Костенец

Откриха най-тежкото авокадо в света Рекорд на Гинес и за най-голяма плодова салата

Три дни безплатни прегледи във ВМА на пациенти с акне

Какво поучително има за жената и за мъжа в статия за рибите?

Не българите, а британците родиха расизма Ще помисли човек, че англичаните ще играят мач в столицата на апартейда, а не в София

Двойно по-малко са случаите на СПИН у нас

В страната функционират 13 Кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване и 17 мобилни медицински кабинета. Снимка: Булфото

От началото на годината в България има 147 новооткрити серопозитивни

Съотношението засегнати мъже/жени е съответно 5:1

Честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ/СПИН на 100 000 души население в страните от ЕС през 2017 г. е 6.2 инфектирани, докато за България този показател е 3.4 или двойно по-нисък.

Данните изнесе Министерството на здравеопазването по повод началото на националната лятна АНТИСПИН кампания, която започна на 15 август и ще продължи до 15 септември 2019 г. Инициативата е във връзка с изпълнението на “Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции 2017-2020 г.” и ще обхване цялата страна.

От януари до края на месец юни тази година 177 560 лица са проверили своя ХИВ-статус в България. През периода 1986-2019 г. у нас са регистрирани общо 3173 лица с вируса на ХИВ. От началото на годината има 147 новооткрити ХИВ-серопозитивни като 93% са български граждани и 7% чужденци. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени. Съотношението е 5:1 (123 мъже и 24 жени).

Пътят на предаване на инфекцията е както в предходни години. 86% от новорегистрираните са се заразили по сексуален път (от тях – 42% са мъже, съобщили за хомосексуален контакт и 44% при хетеросексуален контакт). Делът на инфектираните при инжекционна употреба на наркотици е 13%. Най-засегната е възрастовата група 30-39 г. – 40%, следвана от възрастовата група 40-49 г. – 23%.

Географското разпространение показва, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са предимно в големите градове: София – 64 лица, в област Пловдив – 15 лица, Варна и Пазарджик по 9 лица, Монтана и Русе по 6 лица, Велико Търново – 5 лица, Кюстендил – 4 лица, по 3 лица в областите: Бургас, Разград, Сливен, Смолян и Хасково, по 2 лица в Софийска област, Враца и Ямбол, и единични случаи в останалите области.
Към 31 юли 2019 г. общо 1639 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1591 (97%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия. Осигурени са всички необходими тестове и консумативи за мониторинг.

От здравното ведомство припомнят, че в страната функционират 13 Кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) към регионалните здравни инспекции. Освен тях работят и 17 мобилни медицински кабинета.

Министерството на здравеопазването осигурява безплатно съвременно изследване и лечение с антиретровирусни лекарства на всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН, независимо от техния здравно­осигурителен статус. Лечението се извършва в специализирани звена към инфекциозните болници или клиники в градовете София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора.

ХИВ засяга повече от 2 милиона души в Европейския регион на СЗО, особено в страните от Източна Европа и Централна Азия. През 2017 г. близо 160 000 души са новодиагностицирани с ХИВ в Европейския регион.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.