Двойно се увеличиха апартаментите за гости във Варна

Притокът на индивидуални туристи, които ползват евтини полети до Варна, доведе до възход на бизнеса с отдаване на стаи и апартаменти под наем. По данни на общинската дирекция "Туризъм" за година е отчетен двоен ръст на категоризираните обекти от този тип. Увеличението е започнало миналата година, когато са били регистрирани общо 260 стаи и жилища за гости при 85% по-малко през 2017 г. До 10 юни тази година през категоризация са минали 100% повече апартаменти, отколкото за същия период на миналата година.

Причината е, че за последните 3 г. целогодишните дестинации през летище Варна са нараснали от 6 на 16, като 12 от авиолиниите са нискотарифни и се радват на 100% заетост на седалките, коментират от дирекция "Туризъм". Прогнозите на експертите са за нов ръст на индивидуалните гости след 16 юли, когато до Варна тръгват евтини полети от Хамбург, Кьолн, Берлин, Париж, Ливърпул и Копенхаген. На летището очакват 30% повече пасажери от Великобритания, 38% - от Франция, 20% - от Дания, и 10% - от Австрия.

Неорганизираните туристи са и най-честите посетители на безплатните пешеходни турове в града. Тази година освен европейци, в обиколките на забележителностите с гид на английски се включват и много американци, сочат данните на общината.

Коментари

Задължително поле