Дворът на кирилицата чества 1150 г. от успението на Св. Кирил

Успението на Свети Кирил Славянобългарски бе чествано тържествено в културно-историческия комплекс Двор на кирилицата в първопрестолна Плиска. Навръх 14 февруари почитта към Покровителят на Европа събра стотици.

Началото бе дадено с тържествено освещаване на паметника на Св.Св. Кирил и Методий от отец Андрей. Музикални изпълнения и рецитал по случай празника огласиха святото място. Проф.Анчо Калоянов изнесе родолюбива беседа на тема „България - родината на кирилицата”, а гостите с удоволствие изслушаха интригуващите факти за първопрестолна Плиска, за Св.Цар Борис I Покръстител Български и огромната му ролята за създаването, налагането и разпространението на свещената азбука.

Пред паметника на светите братя бяха поднесени венци и цветя от Двора на кирилицата, от името на Корнелия Нинова, от ръководителя на Руския културен център Наталия Китенко, от зам. кметът на Община Горна Оряховица, на Община Каспичан Милнена Недева, от вицеконсула на Генералното консулство на Руската Федерация във Варна Александра Дергачева, от Асоциация на българите по света.

Сред гостите на събитието бяха народният представител Иван Иванов, посланикът на Беларус Александър Лукашевич, кметовете на Плиска Тонка Начева, на Нови пазар Ивайло Камаджиев, областният управител на Търговище Митко Стайков, зам.губернаторът на Шумен Ширин Вели, зам.кмет на Горна Оряховица Йорданка Кушева.

По повод тържествата музеят на българската азбука получи поздравителни адреси от президента Румен Радев, посланикът на Казахстан Темиратай Избастин, генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов, генералният консул на Италия у нас Антонио Таркуинио.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България