Двуметрови преспи блокират страната

Обилните снеговалежи в страната ще образуват снежна покривка от 10 до 30 сантиметра.

Комбинацията със студения арктичен въздух, който се спуска към Балканите от север, създават опасна обстановка на пътищата

Oбилни снеговалежи, двуметрови преспи, навявания, виелици и минусови температури ще блокират страната в понеделник. Властите и общините призовават хората при възможност да не пътуват и да се съобразят с влошената пътна обстановка. Очаква се температурите да паднат до -7, -8 градуса в северозападната част на страната, а максималните на югоизток да достигнат 2-3. Обявен е оранжев код за опасно време във всички области на страната освен в Кърджали и Смолян, където кодът е червен.

“Причината за влошаването на времето е комбинацията от студения арктичен въздух, който се спуска от север към Балканите и средиземноморски циклон, който преминава през Гърция и Егейско Море към Черно море”, обясни за “Труд” синоптикът Симеон Матев.

По думите на експерта явлението не е необичайно, но се случва за първи път у нас през тази година. “В България то довежда до обилни снеговалежи, които в по-голямата част от страната ще образуват снежна покривка от 10 до 30 сантиметра. По-голям проблем обаче създава силният вятър, който в Добруджа, Лудогорието и източната част на страната ще създава виелици, навявания и двуметрови преспи”, обясни още Матев.

Синоптикът заяви, че в днешния ден ще бъде пикът на лошото време, което се наблюдава в страната още от събота вечерта.

“За щастие въпросният циклон ще отмине бързо. Още утре снеговалежите ще отслабват. В сряда се запътва към нас нов вихър, само че с по-малки размери” допълни експертът.

Вчера заради лошото време турски тир, превозващ 20 тона медицински материали, се хвърли в дере край горнооряховското село Поликраище.

От МВР съветват

Избирайте първокласни пътища

Ако не е крайно наложително, отложете пътуването си, тъй като е възможно да бъдат затваряни пътища заради обилните снеговалежи. Това предупреждават от МВР относно влошеното време днес. Властите съветват шофьорите да избират първокласни пътища, тъй като се почистват с предимство, да носят със себе си всичко необходимо за спаряване със снега и да не спират да почиват на открито.

Коментари

Задължително поле