Девет рунда за реми

За разлика от по-възрастните Тръмп и Байдън, които преди седмица стояха прави зад катедри, Харис (вляво) и Пенс седяха на столове, зад бюра и плексигласови прегради помежду им и с модератора.

Пенс и Харис играха знаменосци на титулярите си

Епидемията от коронавируса доминира размяната на реплики

Одобрените правила за дебата се нарушаваха в рамките на допустимото

Първият и единствен вицепрезидентски дебат между Камала Харис и Майк Пенс, който се състоя вчера сутринта българско време в град Солт Лейк Сити, щата Юта, беше разтоварващо рутинен, по правилата, с ясна артикулация от страна на участниците - единият бивш главен прокурор на Калифорния, а другия преминал през кариерата на радиоводещ - за да даде като резултат един много твърд хикс. И правото на всеки да си пише победата, не на последно място различните пазители на утвърдените правила и устои на американската демокрация.

Всичко това несъмнено за успокоение и на голяма част от американските избиратели, които титулярите на двете големи партии в САЩ Републиканската и Демократическата в президентската надпревара, държавният глава Доналд Тръмп и бившия вицепрезидент на Барак Обама Джо Байдън, „хвърлиха в музиката” преди седмица с едно меко казано шокиращо представление, по време на първия предизборен дебат помежду им.

Тръмп остана властелинът на полемиката в дните последвали телевизионния сблъсък, като кулминацията дойде няколко дни след шоуто „Сърдити бели старци”, което президентът създаде с хаотичния си стил в Кливланд. От новината за заразяването му с COVID-19, през последвалите му хоспитализиране, лечение, изписване и завръщане на работа. Броени часове преди Камала Харис и Майк Пенс да кръстосат шпаги Доналд Тръмп публикува видезапис със свое обръщение в профила си в социалната мрежа „Туитър”, за да сподели преживяното от него.

„Вината не е ваша. Виновен е Китай. Лекът, който ми дадоха на мен прави чудеса. Ще се погрижим да достигне до всички, да е безплатен за болниците. Ще стане по най-бързия начин. Ще видите изключителни неща. Военните имат готовността да помогнат с разпространението. Стотици хиляди войници ще участват. Генералите вече правят планове (...) Фармацевтичните компании вече произвеждат много от него. Това дори не е терапевтично средство, а ще позволи да се възстановите и да се почувствате по-добре, точно както аз”, настоя Тръмп по повод анти-виралният коктейл, който според него му е позволил да се излекува от коронавируса за пет дни. И подчерта „лек”, а не „лекарство”, за да натърти на чудодейните му свойства.

Артилерийската подготовка от страна на Тръмп само подчерта водещата тема, върху която ще се върти дебата между кандидатите за вицепрезидент - епидемията от коронавируса. И в крайна сметка от предвидените 9 теми за 90 минути, в рамките на които кандидатите трябваше да изложат позициите си, да отговорят на допълнителни въпроси и да репликират помежду си по различните теми от предизборната кампания, темата за COVID-19 - разпространението му в САЩ, мерките на властите на федерално и щатско ниво, скандалните и непотвърдени изказвания от единия и другия лагер, доминираха дебата.

На модератора Сюзън Пейдж, редактор в едно от най-дългогодишните американски печатни издания с национален формат „Ю Ес Ей Тудей”, не се наложи да вкарва в пътя двамата си подопечни кандидат-вицепрезиденти, които нарушаваха одобрените правила за дебата в рамките на допустимото. Макар и по всеки въпрос, но запазвайки уважителен тон един към друг. Което несъмнено най-видимо контрастира със сблъсъка между Доналд Тръмп и Майк Пенс преди седмица, по време на който водещият Крис Уолъс се оказа дотолкова притиснат между правилата и егото на американския президент, че дори в един момент му предложи мястото си.

За останалото: е, посланията бяха тривиалните от щабовете на двете кампании. Харис и Пенс излязоха като знаменосци на своите титуляри и отправяха нападките си единствено към водените или предлаганите от тях политики. Камала Харис определи похватът на администрацията на Тръмп срещу разспространението на коронавируса, като „най-големият провал в историята на президентската институция”. От своя страна вицепрезидентът Майк Пенс защити политиките на Белия дом срещу COVID-19 и обвини в плагиатство Джо Байдън за програмата, която предлага за борба с епидемията, ако бъде избран за президент, защото предложенията му са идентични с вече предприетите от администрацията на Тръмп мерки.

И дори твърденията на американския президент за чудодейното лекарство да не влязоха като въпрос в разговора - най-малкото вероятно заради късия срок, след като темите се одобряват предварително от независимата Комисия за президентски дебати, до чието решение кампаниите нямат предварителен достъп - бъдещата ваксина срещу коронавируса, която според Пенс ще е готова в рекордни срокове „под една година”, се превърна остра тема. „Няма да откажа ваксина, ако я препоръчат доктори. Ако я препоръча Тръмп, никога”, настоя Харис. На което Пенс репликира с призив към сенаторката да спре да „политизира с американски животи”.

Разговорът неминуемо се насочи към сериозните проблеми с разделението в американското общество, случаите на полицейско насилие срещу цветнокожи американци, реакциите на гражданско недоволство и продължаващите сблъсъци в различни градове на страната, които включват въоръжени милиции, формирани на расова основа. Харис обеща от името на Байдън въвеждането на национален регистър на полицаите, които са нарушавали закона, федерална забрана за използване на задушаващи и други опасни за живота обездвижващи техники от страна на пазителите на реда и успя в последните секунди докато u вземат думата в този сегмент да вмъкне и декриминализиране на марихуаната, и амнистия за тези с престъпления, свързани с притежанието u. Пенс настоя, че администрацията на Тръмп и той лично винаги са стояли и продължават да стоят твърдо зад всички служители на реда и военнослужещи и да им дават пълната си подкрепа.

Сред по-любопитните въпроси, на който и двама кандидати успяха дипломатично да изшикалкавят в отговорите си беше този обсъждали ли са с титулярите си въпроси от здравословен характер и предаването на властта в случай на изпадане в несъстоятелност на конкретния президент да изпълнява функциите си. Последното в контекста, че който и от двамата - 74-годишният Тръмп или 77-годишниян Байдън да спечели вота на 3 ноември, всеки един ще е най-възрастният президент заемал поста в историята.

И като се спомена за изхлузване, лагерът на Пенс несъмнено ще си запише точки за извъртането на Харис по въпроса за плановете на демократите да увеличат брой на членовете на Върховния съд на САЩ. Тема, свързана с наскорошната кончина на една от най-утвърдените върховни магистрати и номинирането от Тръмп на неин заместник, консервативна съдийка, за чието одобряване от Сената президентът настоява да се случи преди изборите след 26 дни.

От страна на щаба на Харис несъмнено темата за данъците и данъчните облекчения ще се смята за медал на ревера. При всички положения и двамата кандидати демонстрираха самочувствие, познания и готовност да защитават платформите на титулярите си.

Според не малка част от наблюдателите, колкото и нормален и дори скучен, в контекста на залога на вота, да беше дебатът между Камала Харис и Майк Пенс, в крайна сметка и двамата успяха да „тупкат топката” и да не позволят на лагерите си да загубят точки. Но подобно и на резултата от първият дебат между Доналд Тръмп и Джой Байдън, едва ли успяха да спечелят неубедени избиратели. С което приближава вторият сблъсък между президентът и претендентът, насрочен за 15 октомври в Маями, но който заради обстоятелствата със заразата на Тръмп ще се проведе виртуално. Можем само да гадаем Тръмп сам в студио пред телевизионна публика колко ще може да се развихри.

Коментари

Задължително поле