Дейвид Дейвис призова за бунт срещу предлаганата от Тереза Мей сделка за Брекзит

Бившият министър за Брекзит Дейвид Дейвис призова министрите в кабинета на Тереза Мей на бунт срещу предлаганата от нея сделка за Брекзит, според която цялото Обединено кралство временно ще остане в митническия съюз, докато не бъде решен проблемът с ирландската граница. „Брекзитиърите“ подозират, че временната мярка може да се превърне в трайна, което ще ограничи Великобритания да сключва свободни търговски сделки.

В статия във вестник „Сънди таймс“ Дейвид Дейвис пише, че планът на Тереза Мей е неприемлив и това е едно от най-фундаменталните решения, които британско правителство трябва да вземе в мирно време. Той призовава министрите на бунт „за да убият плана на премиера“.

Това става преди ключовата среща на върха на ЕС в Брюксел в сряда, на която ще стане ясно дали ще бъде постигната сделка. Предложението на Брюксел Северна Ирландия да остане обвързана с правилата на ЕС след Брекзит не се одобрява от Тереза Мей и северноирландските юнионисти. Ето защо премиерът търси някакъв друг компромисен вариант, който може да включва оставането на цялото Обединено кралство за някакъв период от време, докато не бъде намерено адекватно решение да няма твърда граница на остров Ирландия. В събота вечер германският „Зюддойче цайтунг“ разпространи новина, че сделка вече е постигната, но днес това бе отречено от Даунинг стрийт.

/БНР/

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа