Дейвид Копърфийлд: Аз съм честен измамник

Въпреки че трупането на богатство е чуждо за големия илюзионист, той вече е милиардер заради приходите от спектакли и мъдрите инвестиции

На 16 септември нареченият „най-велик маг на 20-и век” ще навърши 62. Когато го видят да лети над сцената, мнозина вярват в чудеса, въпреки уверенията му, че това е само зрителна измама. Дейвид Копърфийлд е единственият илюзионист, удостоен със звезда на Алеята на славата. Има 11 световни рекорда на Гинес, 21 награди "Еми", рицарско звание от френското правителство и статут "Жива легенда" от Библиотеката на конгреса в САЩ.

„Лъжа, но красиво!”

Винаги е признавал на зрителите, че ги лъже. Но ги лъже красиво и затова му вярват. Застрахователните компании бягат от него, защото смятат, че е прекалено рисков клиент.

Застави да изчезнат Статуята на Свободата, самолет и вагон на Ориент експрес, премина през Великата китайска стена, прелетя над Големия каньон... Твърди, че парите не са много важни за него - само ако човек ги няма, му се струва, че те са всичко на света. Разкошът за него е да има повече свободно време. Обича да отпочива на океанския бряг и да плува с акулите, хранейки ги от ръката си. Сърцето му биело като лудо и това било неописуемо усещане. Като малък мечтаел да стане пилот, а сега лети без самолет.

Началото - фокус с карти

Истинското му име е Дейвид Сет Коткин. Роден е в щат Ню Джърси в еврейското семейство на руски емигранти. Баща му Хайман има магазин за облекло, а майката Ребека е застрахователен агент.

Когато е на 7, дядо му – емигрант от Одеса, между изучаването на Тората и зубренето на псалми го научава на фокуси с карти, един от които и днес той включва в програмата си. На 10 започва да се занимава с вентрилоквизъм. Единственото дете в семейството е срамежливо, почти няма приятели и „говоренето с корема” за него е предпочитан начин за общуване с хората.

Скоро след това започва да се занимава с илюзии, измисля магични трикове. Канят го по рождени дни и му плащат по пет долара. На 12 печели пари от представления в родния си град и вече е знаменитост. Оказва се най-младият илюзионист, приет в Американското общество на маговете.

Псевдонимът

Когато гледа британския тв сериал „Животът на Дейвид Копърфийлд” по произедението на Чарлс Дикенс, 12-годишният бъдещ хипнотизатор избира сценичния си псевдоним. Както сам разказва, приема името, тъй като му харесва как звучи, и още – нямало друг човек, когото наричат така. Така че това също било измислица, илюзия.

През 1974 г. Дейвид получава една от главните роли в чикагския мюзикъл „Вълшебникът” и напуска Фордхемския университет. След 4 години го канят да води тв предаването „Вълшебството на АВС”. Представлението има такъв успех, че скоро в ефир се появява авторската програма „Магията на Дейвид Копърфийлд”.

Така се завърта машината на шоубизнеса. Потичат пари, появяват се помощници, юристи, продуценти... Обикват го милиони по света. Той е признат за най-добрия съвременен илюзионист, защото не само умее да твори „чудеса”, но и заради артистизма и обаянието, умението да общува със зрителите.

Любимец е на 7 американски президенти. Роналд Рейгън неведнъж го кани в Белия дом и изглеждал истински потресен при вида на падащия сняг от ръката на мага.

Знаменитите фокуси

През 1983 г. той кара Статуята на Свободата да „изчезне” за няколко минути. Как става номерът? Всъщност спускат с вертолет празен постамент, когато изключват светлината около скулптурата в подходящия момент. За да не се види тя, прожектори, на които е закрепена завеса, заслепяват присъстващите на шоуто.

През следващата година Копърфийлд прелита над Гранд каньон в Аризона. След пробния полет левитацията става неизменна част от представленията на фокусника. Разобличителите смятат, че илюзионистът е прикрепен към специален кран с помощта на особено тънки въжета с диаметър под 1 мм, които издържат до 100 кг и са невидими с невъоръжено око.

Друг знаменит фокус е минаването през Великата китайска стена (1986). В близост до нея е построена специална шатра, в която влиза фокусникът. На нея за зрителите отвън се прожектират движения под формата на сенки, създавани уж от самия Дейвид до „влизането” му в стената. Във време на „изчезването” всъщност той се крие в специално тайно отделение на дъното на шатрата.

При „завръщането” от стената е повторен същият трик със сенките. Дейвид трябва само да се измъкне от тайника и да излезе от шатрата пред очите на изумената публика.

Рекламното шоу с Клаудия Шифър

Връзката с манекенката предизвиква огромен интерес. Целият свят няколко години обсъжда една любовна история, каквато всъщност не е имало.

Отношенията им започват, когато популярността на фокусника започва да спада. Пиарът му Уенди Лейстър сключва договор с мениджърите на манекенката, според който тя срещу 250 хил. долара ще играе ролята на гадже на Копърфийлд, а той като бонус редовно ще й прави подаръци – бижута, цветя, и то на публични места. Единственото, което умопомрачителната блондинка не може да прави, е да се показва публично с други мъже.

Знаменитостите започват да се срещат през 1993 г., но през 1997 г. на страниците на френското списание „Пари мач“ лъсва копие от договора. Дейвид заявява, че документът е фалшив и съди изданието, а моделката предпочита да замълчи. Псевдоромантичната история приключва след две години.

Известно време Дейвид се среща за кратко с различни модели, докато не се запознава с дизайнерката Клоуи Госелин (26) на модно изложение през 2006 г. През 2011-а обаятелната французойка му ражда дъщеричка - Скай, а следващата година семейството се премества на един от островите на илюзиониста.

„Никой няма да отнесе парите си в гроба”

Копърфийлд изпълнява над 500 спектакъла годишно, продал е повече от 40 млн. билета по целия свят, донесли над 4,5 млрд. долара брутни печалби - повече от всеки друг солов артист в историята.

Сам следи къде отиват парите му, без да има нужда от мениджър. Не играе нито на борсата, нито в казина (там обяснимо не го допускат).

Казва, че никой няма да отнесе парите си в гроба, там той ще отиде само с фокусите си. Притежава най-голямата колекция в света с предмети, свързани с магиите и илюзиите.

Огромното му имение е най-скъпата къща в Лас Вегас. Притежава четириетажен мезонет в Ню Йорк, който днес струва над 60 млн. долара, както и собствен ресторант, където поръчките се приемат от тайнствен глас в тъмното, а блюдата на масата се материализират като от нищото. През 2006 г. дава 55 млн. долара, за да придобие 11 острова на Бахамите, после купува още няколко и общо притежава миниархипелаг от 150 дка, превърнати в един от най-изключителните курорти в света.

Разработва програма за инвалиди

Копърфийлд получава много писма от начинаещи фокусници. С един от тях започва кореспонденция, а когато след време получава снимката му, вижда, че той е в инвалидна количка. Поразен от духа му, илюзионистът разработва рехабилитационна програма за инвалиди, която им помага да развиват двигателните си навици.

Проектът „Магия” днес се прилага в хиляди болници в Белгия, Нова Зеландия, Исландия, Сингапур и в много други страни. Според Копърфийлд правенето на магични номера помага на инвалидите да развиват ловкостта на ръцете и бързината на пръстите си. А най-важното е, че стават по-уверени в себе си, че се засилва себеуважението им. Именно инвалиди създават изключителни фокуси, които не са по силите на други хора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл