Делян Добрев, шеф на енергийната комисия: Дефицитът от БВП ще е два пъти по-висок

Намаляват разходите за образование и култура

Два пъти по-висок ще е дефицитът от БВП - не 2,2%, а 4,1%. Това прогнозира шефът на енергийната комисия в парламента Делян Добрев. Сметката той направи, след като финансовото министерство съобщи, че на база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетното салдо на сектор “Държавно управление” за 2023 г. да бъде дефицит в размер на около 2,2% от прогнозния БВП, оценен по методологията на Европейската система от национални и регионални сметки (ЕСС 2010).

Добрев даде три примера защо според нето сметката не е вярна. „Първо 850 милиона европейски средства, източени от механизма SAFE (0,4% от БВП). Тези средства по мое мнение са неправомерно изхарчени и ЕК ще поиска да ги възстановим”, написа Добрев във фейсбук.

И допълни - второ, че 1,5 милиарда неизпълнение на капиталова програма (0,75% от БВП) и трето - 1,5 милиарда източен дивидент от БЕХ (включително авансов дивидент от 2024) (0.75% от БВП).

“Само от тези три пера (а те далеч не са единствените), реалният дефицит ще стане 2,2 + 0,4 + 0,75 + 0,75 = 4,1% или почти два пъти по-висок от отчетения и значително над допустимия по Маастрихтските критерии. Още нещо за клакьорите - разходите за образование намаляват в сравнение с управлението на ГЕРБ от 4,5% от БВП на 4,1% от БВП. Намаляват и разходите за култура от 0,55% на 0,45%”, посочи още Добрев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси