Земетресение с магнитуд 6,4 по в Китай

Луд екшън с бракониери в Бургас Инспектори гонят нарушители с две лодки, те бягат в гробище

Останките на 11 украинци, загинали при свалянето на пътнически самолет край Техеран, бяха върнати в родината им

Условна присъда за търновец, крал бикини от простора на студентки Фетишистът се споразумял с прокуратурата

Нова среща между Божков и феновете в сряда

Кметът на Бургас изненада учениците в Инстаграм: Няма да има грипна ваканция

Приключи срещата на Васил Божков с привържениците на „Левски“, ще има нова

Половината от задигнатите пари и накити от Митница-Благоевград се оказали менте, 230 хил. лв. са истинската плячка След обира наводнили митницата

Адвокатите на Tръмп: Процесът по импийчмънт е опасна атака срещу демокрацията в страната

Изправиха пред съда военен, копирал десетки служебни файлове

Арестуваха българин за продажба на бебета в Гърция

Премиерът Борисов се срещна с управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева

Японски милиардер си търси жена за полет до Луната Кандидатките трябва да са позитивно настроени

Осигуряват по-добър достъп до домовете на хора с увреждания

Божков на „Герена“ за среща с феновете

Демографската криза не е от вчера Населението на България застарява, повечето от българките са пенсионерки

В публичното пространство все повече навлиза темата за демографията. Това е нормално, защото България има сериозен демографски казус за решаване, а за това са необходими усилията на всички – правителство, местни власти, общество. В същото време по темата се изказват различни хора, независимо дали разбират от нея. Така се създава криво огледало и много трудно могат да бъдат отделени реалните проблеми от неточните анализи.

В края на миналата година отново нашумя в медиите въпросът за ниската раждаемост в страната. Отново заваляха апокалиптични анализи и прогнози за това как си отиваме и как през 2017 г. раждаемостта в България е най-ниска, откакто имаме наблюдения по темата. Взет сам по себе си, този факт е верен, но изключен от причинно-следствените връзки на историята не носи никаква информация. Родили са се 56 436 бебета до ноември 2017 г. (Националният статистически институт ще излезе със своите окончателни данни през април 2018 г.)

Според мен, нищо сензационно не се е случило в областта на демографията в България през 2017 г. Да, родените бебета са рекордно малко, но през 2018 г. ще бъдат още по-малко, същото ще се случи и през 2019 г. Това е така, но не защото са се променили репродуктивните нагласи на хората в страната или се е случило нещо извънредно, а защото в репродуктивна възраст навлизат хората, родени в годините на най-голям демографски колапс за страната (1993-2003 г., с абсолютен пик от -7‰ на естествения прираст през 2007 г.). Както знаем, демографските процеси са с отложен ефект и всъщност днес берем горчивите плодове на недалновидната социална и демографска политика тогава или на тоталната й липса. Заради бездействието на политиците през 90-те години на миналия век днес в репродуктивна възраст имаме все по-малко хора и това определя все по-ниската ни раждаемост. И както казах, тя ще продължи да намалява, защото това се съчетава с продължаващата емиграция на хора в активна възраст. За това, ако искаме най-накрая да получим позитивни демографски резултати в България и спиране на това демографско пропадане, се нуждаем от нов тип демографско мислене и осмисляне на процесите. И най-важното е да спрем с популисткото говорене по темата и да се заемем с работа.

Да, определено имаме ниска раждаемост през 2017 г., но по този показател не се различаваме от страните в развития свят. Дори напротив, с коефициента си на „детност“ от 1,4 се вписваме нормално в демографските тенденции на Европа, където няма държава с коефициент на детност над 2. Разбира се, може да изразяваме своята голяма носталгия по времената с многодетни семейства, но при сегашната динамика на живота, ценностна система на хората, високи нива на образование, урбанизация, технологизиране на света, връщането към тях е малко вероятно. За това трябва да насочим усилията си към стабилизиране на двудетния модел на семействата, а не да се стремим към рязко вдигане на раждаемостта.

В този аспект вече съм писала за политиката на Унгария, която изживя подобна на България демографска криза в началото на XXI в., с естествен прираст от порядъка на -5‰. Държавата вложи много усилия в активна политика, като от 2016 г. осигурява безвъзмездна помощ от фрапиращите 33 000 евро на семейство, което в рамките на десет години трябва да има три деца. Тази немислима, поради финансовите измерения за България политика, даде своите резултати и днес Унгария е с – 3‰ естествен прираст, т.е почти двойно е подобрила ситуацията си, но за съжаление не е успяла да реши окончателно проблема. Много трудно е в съвременния развит свят да стимулираш само с финансови мерки раждаемостта и да очакваш тя да се повиши рязко, тъй като това се сблъсква с нагласите на съвременните хора, стремежа им към все по-високи нива на образование, личностно развитие, търсене и налагане на място в обществото и най-вече повишени очаквания и желания за бъдещето на децата им, което е обратно пропорционално на репродуктивните нагласи.

Населението на България застарява. Това е абсолютен факт, като ние се превърнахме в първата държава в световната история, в която при един от двата пола (женския, според данни на НСИ, при преброяването 2011 г.) най-голямата кохорта население вече е в пенсионна възраст (60-64 години). Няма как този факт да не ни притеснява, тъй като след себе си води много сериозни икономически, социални и психологически последствия. Застаряването на населението е процес, характерен за целия развит свят, като само в Европа средната продължителност на живота е нараснала над 2,5 пъти в рамките на един век, от около 40 години в началото на XX в. до над 80 г. в началото на XXI в., и продължава да нараства, като в обозримо бъдеще ще достигне 90 години. Тук България се вписва нормално, дори малко изостава, тъй като със своите 74,7 г. средна продължителност на живота ние сме на едно от последните места в ЕС, заедно с Латвия, Литва, Хърватия и др.

Трябва да спрем да изнасяме некоректни данни и информация, свързани с демографските процеси. Да се постараем да ограничим до минимум разпространяването и налагането на мнение, че демографската криза е започнала днес, с това правителство и т.н, защото това са демографски процеси, започнали преди 20-30 години, по които не е работено адекватно. Нека се изправим пред реалните проблеми и да потърсим адекватни решения.

В момента от демографска гледна точка България има два много сериозни проблема – драстичните дисбаланси между регионите в страната и постоянната емиграция на млади хора. Това са реалните проблеми на България. Абсурдно е за такава малка територия да има такива драстични демографски, икономически и социални диспропорции. За да може една система да функционира нормално и да прогресира, тя се нуждае от относителен баланс между отделните си съставни елементи. Приемайки държавата за такава система, тя се нуждае от относителен баланс между отделните си региони. По тази причина България трябва да вложи много усилия в работеща регионална политика с акцент в демографски и икономически депресивните региони.
Вторият ни проблем е пряко следствие от първия. България продължава да губи чрез емиграцията най-жизнеспособната част от своето население, в което е вложила немалко средства да бъде то образовано и квалифицирано. Да, светът се глобализира и технологизира, в резултат на което хората все повече ще пътуват и работят на различни места от тези, в което са родени, но просперитетът на едно общество е пряко зависим от активната, образована и квалифицирана част от него. Това е втората посока, в която трябва да насочим своите усилия, за да разрешим демографските си проблеми.

Можем спокойно да кажем, че са предприети и първите стъпки и по двата въпроса. От 2017 г. Министерството на труда и социалната политика започна разработването на регионални демографски политики, съобразени със спецификите на регионите, социално-икономическата действителност в тях, демографските тенденции, етнопсихологията на населението и традициите. В Стралджа в училище „Св. Св. Кирил и Методий“ се пробва от 2017 г. исландският модел за справяне с училищната агресия и интегрирането на малцинствените групи още от най-ранна детска възраст. Правят се реформи в образованието, на все повече места се говори за неговата дуална форма, което да реши част от проблемите на пазара на труда, свързани с острия дефицит на високо и средно квалифицирана работна ръка.
Бяха положени много усилия от страна на правителството за определяне размера на минималната заплата. От 2018г. тя се повиши на 510 лева, с ясното съзнание, че е нужно да се справим с ниските доходи, които са една от основните причини младите хора да продължават да напускат страната. Радостното е , че през последните 2-3 години се забелязва, макар и не толкова масиран, но все пак видим, процес на реемиграция.

Често резултатите не са видими, а в демографията наистина е необходимо повече време, за да се усети реално промяната, защото един демографски цикъл понякога може да продължи повече от 10-15 години.
Трябва ясно да отчетем и да осъзнаем, че демографските проблеми на страната не са от днес или вчера, а още от началото на прехода.

Единственото, което трябва да направим сега, е да вземем правилните решения, ако искаме след 10-15 години да не говорим вече за демографска криза, а за демографски рестарт на България. Всичко това, колкото и да изглежда трудно, е постижимо, но само с обединените усилия на цялото ни общество.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (21)

 1. Другарката Султанка е предана на опорните точки спуснати от Вожда Винету – за всилко са виновни тия преди нас, а ние сме целите в бяло.
  Или вземете да се справяте със задачите си или си ходете, тъпи некадърници.

 2. както султанка казва, по темата се изказват всякакви хора, независимо дали разбират или не от нея… важното е да се изказват…

 3. Екатерина Авджиева, семейна ли си? Деца имаш ли? Колко деца имаш? Ако имаш толкова деца колкото „циганката“ ще получаваш досущ същите помощи като нея. Но първо трябва да си стишнеш онази работа и да родиш толкова деца. Пак другите ви криви. Ти защо не раждаш? Защо българката предпочита „да ходи по кръчми“ и не създава семейство, не ражда деца а после прави коментари. Започвате полов живот на 11-12 г. до като стигнете пълнолетие вече ви се е разлабила системата, имате няколко аборта и се правите на интересни.Създавайте семейства, раждайте деца и после говорете по чужд адрес. А що се отнася до етническата част на въпроса-държавата трябва да е сляпа и без душна в това отношение. За държавата националността няма и НЕ ТРЯБВА ДА ИМА значение. Ако подхожда по друг начин -държавата е фашистка…

  1. прав си, ама „ний сме цивилизовани и не си 6ием жените“ 🙂

 4. „Никой не се паникьосва, когато всичко върви „според плана“, дори ако планът е ужасяващ“.
  Българите от няколко десетилетия изчезваме най-бързо от картата на света и никой не протестира срещу това, някои ще започнат да протестират срещу чудовищната несправедливост в България, когато станем към 5 милиона, добре ще е тогава да не е твърде късно. Все още може да има затвор за комунягите и населението ще започне да се увеличава.

  1. СЪГЛАСЕН. СТИГА ДА ИМАШ ПРЕДВИД -КОМУНЯГИТЕ И ТЕЗИ ПРЕБОЯДИСАНИТЕ КАТО ОТ ГРОБ.

 5. Султанка да спре да говори глупости и защо
  1. Населението на БГ наближава близо 6,5 млн. Този процес ЩЕ СЕ ЗАДЪЛБОЧАВА с огромна скорост.
  2. Демографски проблем не се лекува с ВЕЛИКИ ПРИКАЗКИ. За целта да се върне постановлението за селищни системи от 4 и 5 фунционален тип- т.е. – живееш в обезлюден р-н и държавата ти плаща ВСИЧКО.
  3. То икономика няма – разни фондове от чужбина се въртят и нищо повече.
  4. Тези партийни субсидии май са много сладки – За колко години колко пари са раздавани ?????
  5. Здравеопазване – колапс – то май няма такова а вс. е високи технологии. Системата се нуждае от тотално прочистване от разни пишман доктори
  6. Монополи – говорят се велики приказки но ? – законодателно да се правят реформи и НИКАКВИ ПРЕГОВОРИ С ТЯХ. На който не му оттърва – вън от държавата

 6. Da Demografskata kriza ne e ot vchera No se ZADALBOCHAVA po vreme na vaste mandati
  o

 7. Що за глупост – исландски модел за интегриране на малцинствата?! Там където са етнически най-чистите и не допускат емигранти защото са с население колкото Пловдив. От къде го придобиха този опит и с училищната агресия. Там наясно ли са с етническите и малцинствени измерения на проблема.

 8. Нали сме в един цирк и си знаем номерата та затова ми е ясна спонтанната реакция на тая Катеричка Снайперистката…Като бял ден ми е ясно,че на нея изобщо не й пука за децата на циганката-колко са в една стая,в кое гето са,имат ли какво да ядат,как се топлят,как се обличат…На малката й ,завистлива,злобна,мразеща нейна байганьовска душичка е жално за мижавите парички,които се отпущат на тия бедни хора под името ,,социални помощи’’.И още нещо…И нали от години на това племе им е промит мозъка,че са ,,голямата работа’’,наследници на най ,, великата ‘’ нация в света ,едва ли не по арийци и от най арийците,немците! И как така те ще намаляват и ще се стопяват като лански сняг в собствената си държава а там едни (по тяхно тълкувание и окачествяване) мургавички,чернички и дрипавички,приличащи на индийчета създания ще мърсят свещените им земи?! Понеже такива мислещи като нея са мнозинство в това племе бог винаги ще ги наказва и след много години благополучие и щастие по тези земи няма да има!Амин!

  1. не е точно така!за ромите са си виновни самите те,защото в интерес на истината има много по-често обратен расизъм от цигани към българи.а и ромите не са толкова прости и нещастни колкото някои се опитват да ги направят.десет пъти са по-хитри от нас…
   ще ти кажа само едно изречение на една „интегрирана“ромка-за толкова малко пари нека българите да ви работят.не бъркай политиците с обикновените хора…

  2. ще ви дам един пример от самоков!в града под рила има огромен брой „ромски“недвижими имоти,които са ипотекирани и иззети от различни банки заради неплащане на кредити.
   парадоксалното при тях е,че „собствениците“роми продължават да живеят в тях като трупат нови дългове на съответната банка на чез и вик,докато българите ги изхвърлят на улицата на секундата…ето това е разликата между нас и ромите…

 9. Ima mnogo bulgarki v chuzhbina koito razhdat i decata imat nai-chesto dvoino grazhdanstvo . Koi gi broi tezi deca !? A mislia emigraziata sred ciganite e po-golema – mnogo cigani vizhdam iz Zap Evropa i to raboteshti. Osnoven problem e kulta kam fornikacii i polova izvratenost, narkomania i nezhelanie za semeina posvetenost pri mazhete, a za zhal i sred devoikite. kat udarat 40-te e kasno. Instituciite nishto ne mogat napravi, samo semeistvoto !!!

 10. Не било толкова тревожно положението.Само дето Султанка забравя да каже,че коефициента на раждаемост от 1,4 се дължи основно на циганките.Ако се има предвид само този коефициент при българките той е около 1-1,1 максимум.
  И като дава пример с Унгария нека приложи същите мерки и тук.По-прости ли са германците,че дават по 200 евро помощ на дете,независимо от доходите.Три деца 600 евро.Ами ако и в България се дават такива помощи раждаемостта ще нарасне .И то много.

 11. Където има държавна политика има и резултат – в едно от малцинствата.
  Между другото докога ще е разрешено на пенсионери да работят в държавните и общински структури( такива дето им се дават бюджетни средства) , а младите стоят без работа? Може пенсионерите да работят но само при частниците за да видят как е.И нека правят синдикални структури там.

  1. Иво иво, дори да си прав, пенсионерите ли са ти виновни?

 12. Дрън, дрън ! Демография има и то не е поради безпаричие , а поради тотална липса на нормалност в цялата ни държава отгоре до долу ! Да вземем гетата – там е пълно с деца ама кой се радва на този факт ? Кое е нормално там ? Колко от родителите са непълнолетни ? Колко имат добро образование ? Колко имат свястна и законна работа ? Колко имат законен брак ? Колко от тях пращат децата си на училище и държат да станат
  добри граждани ? Колко си плащат тока , водата , осигуровките ? Колко работят законно , спазват законите , плащат си данъците . Просто Столипиново и Факултето са лицето на България , то предизвика БРЕКЗИТ-а и гони свестните българи , които тук не са сигурни за живота си , камо ли за работата или за бъдещето на децата си. Затова предпочитат Терминала.

 13. I needed to thank you for this good read!! I certainly enjoyed every little bit of it. I’ve got you bookmarked to check out new stuff you post bbfaeeeadbkkfabg

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.