Демонопол на НЗОК предлага Ананиев

Ананиев: Нужни са промени в здравноосигурителния модел

НЗОК не можела да е конкурира с други фондове

Концепция за демонополизация на НЗОК представят на Национална кръгла маса министър Кирил Ананиев и екипът му днес, 15 юли, в НДК. Необходими са промени в здравноосигурителния модел с цел гарантиране по-добро и устойчиво здравеопазване, посочват от ведомството. Според концепцията на министър Ананиев касата като финансова институция трябва да се конкурира с други здравни фондове за парите на зравноосигурените граждани.

От ръководството на НЗОК обаче не са съгласни с предложението като посочват, че това е реформа на министерството, а не на касата. Един от основите контрааргументи е, че паричните постъпления остават едни и същи, но ще се разпределят във повече фондове. Според управителя на касата д-р Дечео Дечев така парите, разходвани за здраве, ще намалеят, вместо да се увеличат.

От НЗОК изразяват опасение, че при демонополизация НЗОК не би могла да се конкурира с другите фондове, тъй като те щели да генерират печалба, на каквато тя нямала право. Д-р Дечев отчита още, че самата каса се нуждае от реформа. Според него една от посоките за това е редуциране броя на регионалните структури на НЗОК в страната и пренасочване на човешкия ресурс към дейности по осъществяване на контрол над разходите.

Днешната Национална кръгла маса е посветена като цяло на състоянието на системата на здравеопазване в България. Припомняме, че на 5 юли от ведомството предварително публикуваха на сайта си законопроект за изменение и допълнение на закона за лекарствата. Заедно с него предложения за промени има за общо 15 закона, засягащи здравното осигуряване, бюджета на НЗОК, болниците и др.

Коментари

Задължително поле