Съвременните въглищни централи гарантират прехода към нискоемисионна енергетика Дългосрочните договори са една от формите на механизмите за капацитет

Ердоган: САЩ грешат, като настояват Турция да се откаже от С-400

Н.Пр. посланикът на Куба пя и танцува с Йорданка Христова за 500-годишнината на Хавана (СНИМКИ)

Израелската армия нанесе нови удари срещу Ивицата Газа

Вижте какво ще е времето днес

Катастрофа ограничава движението на пътя Видин – Монтана

От днес глобяват за неподходящи за зимата гуми

“Лудогорец“ и „Левски“ в спор за бразилец

На 15 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за петък, 15.11.2019

Премиерът Борисов: Няма гръцка компания, която да работи в България и да се е оплакала от нещо (ВИДЕО)

Изчезналото в село Николаево момченце най-вероятно е било отвлечено

Великобритания бави новата Еврокомисия Брюксел в юридически пат

89,65 лв. тол такса от София до Бургас По-екологичните камиони ще плащат по-малко

ЕК започва наказателна процедура срещу Великобритания за отказа да изпрати еврокомисар

Демонът на руската революция е Троцки Водачите на революцията са внесени отвън, повечето не са и руснаци

Февруарският либерален преврат през 1917 г. събаря монархията в Русия, ускорено разлага армията, попилява полицията и тайните служби, отприщва анархията и престъпността, но не успява да формира само Временно правителство. Човекът на Лондон масонът Александър Керенски е главната действаща фигура до октомври. Под негово ръководство е разрушен до основи държавният механизъм, огромната империя е потопена в хаос.

Революционните преврати през ХХ в. и началото на този – карамфилени, нежни, кадифени, розови, оранжеви, пролетни и пр. – довеждат до подобни резултати. Защото са организирани за целта по същия модел и подтикнати от сродни външни фактори. Не срещнат ли решителен отпор вътре, дори със слаби сили превратаджиите успяват да вземат властта и да я обърнат срещу държавата и населението.

Има и други бунтове с революционен заряд в Европа. През 1917 г. във Франция такъв е потушен в зародиш, за няколко месеца военно-полевите съдилища чрез масови разстрели въвеждат ред в армията. През есента в Германия надигналата се антивоенна вълна на фронта завършва със съд и каторга за виновните. Създадена е комунистическа партия. Бунтове има в Берлин, в Бремен и в Бавария са обявени съветски социалистически републики.

Омразата към марксизма и болшевизма в Мюнхен взима огромни размери. Роля тук има и обстоятелството, че всичките ръководители на баварските комунисти, начело с дошлите от Съветска Русия Левин и Леви, са евреи. Първо в следреволюционния Мюнхен намира подходяща почва крайнодясната идеология, тук започва политическата си кариера Адолф Хитлер. Евреите иначе са малко, казва Чърчил, но защо ли във всеки даден момент и на всяко дадено място винаги са повече, отколкото е нужно. Той ли не знае!

Много още са аналогиите с руските събития в началото на века, важна причина за това е организирането им от един център – Лондон. Общ белег е и базирането на професионалните революционери – Лондон, Женева, Виена. С една важна разлика. Във Франция и Германия властовите елити са единни, затова внесените отвън бунтове са разгромени. В Русия не са и империята рухва отвътре. Германската е разрушена отвън, главно по тази причина в новата Германия надделява националистическата тенденция.

В Русия поради предателството на либералите и неизбежната загуба на обществена подкрепа идва времето на болшевиките. Водачите им с малки изключения са внесени отвън, повечето не са и руснаци. Ако Владимир Улянов-Ленин е Вождът на социалистическата революция, то Лейба Давидович Бронщейн-Троцки е нейният Демон.
Роден е на 7 ноември 1879 г. в днешна Украйна в семейстовото на богати евреи. На същата дата 38 г. по-късно той ръководи болшевишкия преврат в Петербург. В училището в Одеса е отличник, но избира кариерата на професионалния революционер. Участва в марксистки кръжоци и съюзи, води нелегална пропаганда сред работници. На 19-годишна възраст е арестуван, осъден на две години затвор и четири заселване в Сибир.

Там се жени, самообразова, пише десетки статии, влиза във връзка с видни революционери. Оценяват таланта му, организират бягство с фалшив паспорт, за който използва името Троцки – така се е казвал началникът на Одеския затвор. През Виена го докарват в Лондон, където се среща с Ленин, който именно там е написал програмната си книга “Какво да се прави?”. Предвидено е заедно да го правят. Впечатлява “старците” революционери с публицистично перо и ораторски способности, но отношението към него е нееднозначно. В Англия и в Русия ту горещо подкрепя Ленин, за което го наричат “ленинската тояга”, ту го критикува.

През 1904 г. Троцки пише книгата “Нашите политически задачи”, в която остро се нахвърля на Ленин. Явен опит да изземе ръководната роля в революционното движение, ще има и други. Вероятно с това е станал интересен на идеолога на “перманентната революция” Александър Парвус, всъщност Израил Гелфанд, Той ловко се сближава не само с него, но и с повечето професионални революционери и реформаторски организации в Германската, Руската и Османската империи – и трите обекти за подриване на Великобритания.

Кралското разузнаване провежда серия блестящи, макар останали незабележими тогава дипломатически и разузнавателни операции срещу тях. В резултат успяват да вкарат Османската в съюз с Германската срещу Руската, да ги отслабят максимално във взаимната касапница, накрая и да ги ликвидират. Така с по-малко от стохилядна войска през войната може да се победят многомилионни армии. А който се гаври с тайните си служби, ще гледа отчаяно как някакви случайници служат на чуждите като външни министри.

През 1905 г. избухва първата руска революция, Троцки бърза за Петербург да прокарва сред пролетариата перманентната, но скоро е принуден да бяга във Виена. Там се задържа, издава нелегалния вестник “Правда”, в който развива интернационалистическите си схващания, както и идеята за световната революция. Запознава се със знаменития психиатър Зигмунд Фройд, общува и с “Психологическото общество”. По-късно споделя, че цели осем години се е занимавал с психоанализа лично с него.

Лекувал се е или се е обучавал? Вероятно и двете. Съратникът му Шолом Зив споделя, че от малък е получавал някакви припадъци, наследени от майка му, предположително епилептични. Предвид демонстративното поведение и егоцентризъм, повишената внушаемост, ангажираността с външния вид и прелъстителния нрав по-скоро може да мислим за хистерични пристъпи. Фройд е наблягал на “златните невропати” – богаташи с хистерична невроза.
През Балканската война Троцки е в София, ходи и в зоните на бойните действия, пише серия статии. Май е първият, който обявява идеята за Балканска федерация с призива “Балканите – на балканските народи!”. През 1914 г. в издига лозунг за създаване на Съединени Европейски Щати. Глобалист! През 1917 преди да поеме от Америка за Русия призовава американците да “смъкнат проклетото капиталистическо правителство”.

Троцки споделя, че съзнателно и системно се готви за ролята на Вожда на световната революция. А тази роля според него изисква да изтреби в себе си човешкото, за да може да преведе в Светлото бъдеще каквито хора останат след страшните разрушения и кръвопролития по пътя към него. И успява. Благодарение на вродените си качества и продължителната подготовка се превръща в “истински дявол, в разрушителна сила”, пише Чърчил.
Пак той: “Като раков тумор той расте, разкъсва, убива, подчинявайки се на своята природа… с хладния ум на Макиавели и жестокостта на Джак Изкормвача… Военните през 1822 г. лесно биха го обявили за диктатор, ако не е едно фатално обстоятелство – той е евреин”. Същото още през пролетта на 1918 г. му казва в очите Сталин: “Искаш да изместиш Ленин, да станеш вожд, но си евреин, в Русия не може.”

Троцки обаче нито за миг не се е съмнявал, че върховната власт му се полага поради неговата гениалност и незаменимост, както и поради водещата му роля в болшевишкия преврат. Тя не се оспорва, Сталин пише: “Цялата работа по практическата организация на въстанието стана под прякото ръководство на др. Троцки”. Признават го и другите водачи, но заради надменността му едва го понасят. Ленин го нарича “бонапартист” и “политическа проститутка”.
Троцки е идеологът на масовия терор и военния комунизъм, на трудовите армии и милитаризацията на икономиката. Той е организаторът на Червената армия и първият й главнокомандващ с непреклонна воля, невъзпирана от съображения за хуманност, с ненаситно честолюбие и безгранична самоувереност. Въвежда военна дисциплина с драконовски мерки, включително и децимация – убиване на един от всеки десет дезертьори.

Съчетава това поведение с театрални сцени и пламенни ораторски изпълнения, често е на предните линии, едни-два пъти лично води бойците в атака. Бурната му дейност неизбежно му създава нови врагове, постепенно го изтласкват от ключовите позиции във властта. Времето на фанатиците и идеолозите отминава, комунистите по убеждение се изтласкват от комунистите по название.

Идеята за световната революция отпада, Троцки само се пречка на новия курс. През 1929-а е изгонен от СССР, през 1940-а е убит. Но троцкизмът е актуален в САЩ и Западна Европа, във вид на либерална, световната революция пак напира.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (35)

 1. В глупостите на г-н Илиев няма и дума истина. Известно е, че руската история се мени според това кой управлява Русия. В случая псевдоисторикът Илиев ни дава долу-горе някаква представа каква е линията, какви са опорните точки, спуснати от милицонерите от Кремъл за станалото през 1917 г. Г-н Илиев не е глупав човек, но е гъвкав, тоест продажен историк.

  1. пий си хапчетата и ходи при психоаналитици…

   1. Прав си коменте точно така ви казват вече хората . Отивайте при дяда ви Путлер да си пиете хапчетата.

    1. не бре, путин е зает да ви ака в гащите…

  2. Историка е прав.Така наречения професор е невежа и каквато е модата напоследък се старае да докаже че и през 1917 г. пак американците са срали в гащите на Русия.

 2. Изразът „няма дума истина“ издава тролската тъпанарска същност на обявилия се за историк плювач отгоре. Доказва го и пълната липса на поне една посочена неистина в статията. А щом такива тролове се нахвърлят на някоя статия, значи си струва да се прочете. Силно съм впечатлен от майсторството на британските разузнавателни служби, както и от цитатите на Чърчил за Троцки. И те ли са неверни, бре „историк“ смотан?

 3. Слаба, неточна, невярна и лишена от реално същностно съдържание статия. Която, между другото, няма и сериозна връзка със своето заглавие.
  Всъщност начело на революцията и неин върховен ръководител е и си остава Ленин. Но след разгрома на опита за започването на революция през юли, 1917 година, става ясно, че неорганизирани или открито организирани революции като Великата френска революция от 1789 година вече са невъзможни. И тогава Троцки предлага свой план за извършване революция по методите, по които се извършва и един политически преврат. Този план е приет, начело на органите, които го провеждат, е Троцки, но всичко това е извършено все пак под върховното политическо ръководство на Ленин. Троцки е автор на плана и негов пряк ръководител при неговото реализиране. И точно за този принципно нов план на Троцки за това, как една политическа власт (или система) може да бъде съборена с въоръжен преврат, като едновременно с това промяната изглежда, че е направена в рамките на действащите закони, италианецът Малапарте написва своя политологичен трактат ТЕХНИКАТА НА ПРЕВРАТА. При което той е приел привидното за реално и като истински лаик в политологията твърди, че една малка група от хора, поставени на възлови места в структурите на държавата, винаги може безпроблемно да направи такъв преврат и да завземе властта. Независимо дали в държавата има благоприятна за това благоприятна ситуация или не.
  След Ленин и Троцки в Русия, с подобни преврати, които формално са напълно законни, завземат пълната власт в своите държави Мусолини и Хитлер.
  Следва

  1. яко лозунги – от баща си дърто комунист ли си наследил този стил?

   1. М’не от историята както си е. Не може всичките да сте от руски проститутки изсрани.

    1. не може! радвай се, че на тебе се е оаднала тази чест.

 4. Глогинке, точно това го пише и в статията, която наричаш невярна. Не си я прочел, очевидно е. Там пише, че Троцки е демонът, а не водачът, той само се опитва да стане водач. Пише и за модела, по който се извършват и по-късните революции и преврати, там розови, карамфилени и пр. Смешно е да твърдиш почти същото, но да оспорваш статията! Но май такава ти е задачката. Прав си и за малката група хора, но нали точно затова тя впоследствие бива пометена и идватдиктатурите на Сталин, на Хитлер и сегшните, които очевидно предстоят след като англоамериканците неизбежно охлабят примката. Бетер сталинизма и хетлеризма ще бъдат!

 5. Стара и като че ли неизчерпаема болест на мрежата е под разни писма, коментари или статии да пишат „мнения“ чукчи, които не четат, но всичко са разбрали от заглавието и автора. Важното е да го напсуват, текста няма значение за тях, задължително е неверен, глупав, лъжлив и т. н…….. Значи „раковият тумор, Джак Изкормвача“ Троцки е тренирал цели осем г. при Фройд как да мами майсторски хората и те сами да си скапят армията, полицията и накрая държавата. Не знаех и за Главния организатор на революционерите Израил Гелфанд, създал страхотна мрежа в три-четири империи, а някои твърдят, че важни са масите, а не личностите в историята.

 6. Пишат глупости,без никакво покритие!Кой ви е казал ,че е вярно ,че повечето от ръководителите на революцията са евреи-никога ли не си помислихте че може и да не е вярно?Троцки бил въвел военният комунизъм!Ами че ако не беше го направил,никаква революция нямаше да успее-още повече ,че и на Сталин му се наложи да се опира на него,за да съхрани СССР!Евреи ли бяха Антихриста Горбачов и пияният Елцин ,дето ликвидираха СССР и за малко да довършат Русия?Не „умници“ такива,не определен народ е античовечен,античовечни са хората-паразити-некадърните ,мързеливите и бездарните ,чийто единствен талант се състои в умението им да експлоатират и МАНИПУЛИРАТ глупавите които им вярват ,а такива и от двете страни има много във всички нации в света!Един талантлив български поет в момент на прозрение е написал „Бездарието е фашизъм“ и тези думи са особено верни днес и особено верни в умиращата днес България!Не желая да защитавам евреите ,но те не са по-различни от англичаните и американците например! На всички ,които слагат ВСИЧКИ евреи под един знаменател ще кажа накрая-спомнете си ,ако сте християни,че до доказване на противното , Христос и майка му Мария все пак са били евреи!

 7. Ало цензурите,отговорете защо триете написано съдържание,даже без никаква проверка?

 8. Това udjs мяза на типично ционистко манипулатор, да не е тренирало при некой съвремен Фройд? Никой не слага под един знаменател евреите, всякакви ги има, както и българите, франсетата или тайландците. Бездария също има всякакви, причисляването им към фашизма е тъпо и невярно, целящо ционистки измами. А за струпването на евреи при повечето преврати и революции го е казал и Чърчил. Ако Христос беше евреин, нямаше да го разпънат по искане на евреите вместо убиеца Бараба.Не лъжи, шмекерче!

 9. Да е само Троцки,с мед да го намажеш.В състава на съветските министерства (комисариати) след революцията,по-малко от 4% са руснаци,другите познайте от кой етнос са.Финансирането на революцията е от същия етнос.А знае се кой поръчва музиката.Власт,пари,световно господство-това са причините и за въпросната революция,и за нацизма,и за всички революции.И за джендърството,и за още много неща,които предстоят.Винаги съм се питал защо му e на X петстотин и първият милиард,при положение,че петстотинте,които е натрупал,стигат за безкрайно дълго време на всички около него.Очевидно не само количеството пари е важно.Затова Русия и съратниците и ще бъдат атакувани.Да видим как ще преборят китайците,че там нещата загрубяват.

 10. Още щом прочетох името на Троцки в заглавието си викам:“Няма начин оня русофобски простак-божидар михайлов да не се е включил“.И то срещу Русия!Тоя долен Л.А.Й.Н.А.Р никога не казва нищо срещу ердоган,който всъщност най-много заплашана националната ни сигурност,а си знае неговото.Абе,дрисьо смотан-ти въобще виждаш ли опасността от исляма/тероризма?Или това въобще не те интересува?От какво се интересува едно миризливо изпражнение,наречено „божидар михайлов“?Нека позная!Само от едно–да плюе постоянно по Россия?Защоото само веднъж да бъде споменано някъде името „Русия“и долния измекяр-бож. м-в веднага се включва със злобата си.За тебе-дрисльо-Чайковски не е никакъв композитор.Чехов не е драматург.Гагарин не е първият космонавт в света.Солженицин не е писател-десидент.Русия не е най-голямата като територия страна в света.Москва-може би за тебе е едно село!Да продължавам ли,злобар скапан?Или да прокълна дъртата проститутка,дето те е родила?

  1. Сичко хубаво, ама Ердоган, голямата заплаха, е пръв приятел на Путин пазителя на православните ценностти. Нали знаеш поговорката „кажи ми какви са ти приятелите, да ти кажа какъв си ти.“ И сега ко праим с враговете и прочие? Това ако не е шизофрения на русофилската душа….

 11. Г-н Карамитев, добър актьор сте, но само опаковка. Безспорно Русия е дала много от културното наследство на света, в това няма съмнение. Вие обаче претендирате сякаш Русия да има някаква специална месианска мисия за света или поне за славянските народи, какъвто българският не е, по произход поне, иначе дълго ни се вълпява, че сме братя. Та обратно на проблема, Русия повече никога не трябва да има политическа власт в България… никога!

 12. Причината да пиша е Л.А.Й.О.Т.О-божидар михайлов.Защото този изрод каквото и да напише-все е срещу Русия.ТОЗИ БОКЛУК ДО СЕГА НИТО ВЕДНЪЖ НЕ СЕ ВЪЗМУТИ ОТ ЕРДОГАН ИЛИ НЯКОЙ ДРУГ ФЕС,ТРАДИЦИОННО ЗАСЯГАЩ НАШИТЕ НАЦИОНАЛНИ ВЪПРОСИ.дОРИ И ДА ЗАСЯГА ТЕМАТА ЗА СТУДЕНОТО ВРЕМЕ-бож.м-в ПАК ЩЕ ОБВИНИ РУСИЯ.ТОЙ ДО СЕГА НЕ Е НАПИСАЛ НИТО ЕДНА СТАТИЯ ЗА КАКВОТО И ДА Е,ОСВЕН ДА ОПЛЮЕ ГНЕВНО НАШИТЕ ОСВОБОДИТЕЛИ=

 13. Трябва преди всичко да се знае повече за любовта между двамата хомосексуалисти Ленин и Зиновиев. Тази разтърсваща човешка драма между две нежни души, завършила със зверското убийство на руския цар и неговото семейство, е достойна за перото на Горки и Толстой и трябва да се изучава в училище. От там тръгва всичко. Руснаците са чуждопклоници и всеки по-ексцентричен чужденец с ненормални наклонности силно ги впечатлява и може да прави с тях каквото си иска. Двамата обратни евреи Ленин и Зиновиев им събориха царството, лудия грузинец Джугашвили умъртви 20 милиона от тях, откаченият украинец Хрушчов като първи секретар в Московския градски комитет с още двама – Реденс и Маслов – като участник в тройка към НКВД подписвал всеки ден стотици смъртни присъди. А бе, руска им работа…

   1. Gruzinetcot Lavrentii Beria e suden 1953 bez advokat , a exekutor e GENERAL Batitcki !!!!!

 14. Високомерието на евреите е известно, те се смятат за богоизбрана нация. Опитват се да се наложат навсякъде и да заемат ключовите места в изкуството, политиката и финансите.Ето защо много хора ги мразят и не им желаят доброто.Създали са мит за своята извънредна интелигенност и го поддържат с всички средства.Ще дойде ден, когатомтози мит ще бъде развенчан, зашото няма и дума вярна в тяхната изкключителност

 15. Има ли руснаци в Русия ?!!! Александър Невски
  Татарин мюсулманин.,Иван грозни мелез ,Екатерина
  Велика немкиня и всички те са в чисти руснаци. Злодеите Ленин , Сталин Троцки и всички други не са руснаци?!

 16. Apoстоле, кажи ми колко пъти Турция ни е забивала
  нож в гърба в най -новата ни история. Аз ще ти
  посоча какво Русия е направила в този период.
  1/ След обиденението на България с Източна
  Румелия руснаците предлагат на Турция да
  анаксира Румелия. Отговора на Турция е не е
  ваша рабата да ни учите какво да правим. Но
  насъскват Сърбия да ни забие нож в гърба
  2/ междусъюзническатавойна. Тогава когато,
  гръцката армия е пред разгром в Кресненското
  Дефиле,настъплението на сръбските и черногорски
  войски е спряно турците сами спират настъплението си, на бойното поле се появява ромънската армия
  развяваща руски знамена и портретите на царя и
  тава ако не е нож гърбо не знам какво е за вас
  Русофилите
  3,/първата световна война Русия бомбардира Варна
  и Балчик.руски казаци воюват в Добружа им
  Македония. Навсякъде руснаците са разгромени
  и на трети март се подписва най унизителния за
  Русия договор в Брестлитовск Датататрети март е
  избрана по българско настояване за да напомни
  на руските завоеватели, че за България сме готови
  да дадем всичко.
  4/ Ти не приемаш ли за нож вгърба случилото с. през 1944 година. Нимс за теб ограбването на българската хазна и архивите , непосилната за
  нас издръжка на окопацоинните руски войски и
  хилядите жертви дадени под руско давление през
  тъй наречената отечествена война. Въпреки тези
  жертви пак бяхме на скамейката на победените
  въпреки че през ВСВ не сме убили никого освен
  немци и гръцки и сръбски бандити.

  1. Забравяш взривената от руско-македонски терористи църква „Свети Крал“, забравяш жестоките бомбардировки над София, извършени от англоамериканците, със съгласието и НАСТОЯВАНЕТО на техния съюзник Йосиф Сталин, забравяш грабежа на два милиарда евро от българите с фиктивната продажба на несъществуващи реактори за несъществуваща АЕЦ.

   1. я дай линк към документа за настояването на сталин…
    в противен случй ще трябва да реша, че пускаш фейк нюз и споделяш евроатлантическата ценност къжа (също като холандските демократи).

    1. Нещастник, линк към документ да ти даде. Това да не ти е Британската библиотека всички документи да са дигитализирани. По въпроса има тонове литература към която има бол линкове, но на недостъпни за тебе езици.

  2. 🙂 архивите са ги взели да ги пазят… защото са знаели как постъпват българите с архивите на собствената си история – случая с архивите от процеса срещу Левски.

   1. Я вземи, мръсен руски троль, се погледни в огледалото, заплюй се яко и това, което видиш след мръсната си плюнка, е това, което си бил в предишния си живот.

    1. трол ши викаш на онуй дето евентуално ти е излязло от джендърската дупка…

   2. Нещастен, неграмотен, путински трол. Архивите за обесването на Левски не са български, а турски архиви. Къде са нашите откраднати от Москва архиви?

 17. Не си ти светла, а чьорная и тьомная цукерманка.

 18. Докторчето зе да разбира и от история. Впрочем да пробутваш опорните точки на Путин, не е нужно да разбираш от каквото и да е. Трябва само да внимаваш да не объркаш флашките.
  Като повечето опорни точки на Масква о тая издиша отвсякъде. До вчера проповядваха, че масите били водещи. Сега се мъчат да оправдават зулумите си с това, че личностите, които до вчера нямаха значение не били неруснаци. Е и ? И царете им не са били руснаци и Сталин не е руснак.Срещу Сталин не се чува обаче нищо. Що ли? Овен това не луд тоя дето изял баницата… Докторче, на Путин няма да му се отдаде с тия смешни аргументи да се отърси от собственото си наследство. А на клакьорите му, като тебе още по-малко.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.