Деница Златева се оправда за НДК

Снимка: Архив

Не уволнила Боршош заради приемственост

Деница Златева обясни пред временната парламентарна комисия за НДК, че всеки принципал имал право да направи промени в Съвета на директорите. Боршош бил запазен с единствения аргумент, че нито един от отговарящите за Председателството не бил сменен в името на приемствеността и за да не се попречи на процеса на подготовка. „Не искахме сътресения в системата. Вие от ГЕРБ първи щяхте да скочите, а след вас и културтрегерите щяха да направят същото”, обърна се Златева към депутатката от ГЕРБ Снежана Дукова, която продължи да пита защо не е сменила Боршош.

Златева, която бе вицепремиер в служебния кабинет на Огнян Герджиков, отрече да й е оказван политически натиск, категорична бе също, че не е опъвала чадър над никого.

Златева се оправда и за заверката на финансовия отчет на НДК за 2016 г. Каза, че в рамките на 2016 г. за разлика от 2015 г. финансовият резултат е подобрен с около 30 % или с над 1 млн. лв.

За освобождаването от отговорност обясни, че заверката на отчета не е свързана с проверка на обществените поръчки, това можела да направи Сметната палата.

Бившият служебен вицепремиер призна, че й се видяло странно, че има само идеен проект за преустройството, а липсва финализиран работен проект за основния ремонт.

Златева се опита да даде и обяснения по обвинението, че е вдигнала разходите за ремонта на НДК с 4 млн. лв. Позова се на доклад на Междуведомствената работна група, която установила, че има недофинансиране на ремонта. Съществувало значително увеличение на обемите работа в Зала 3, където таванът бил свален. Оказало се, че не може да бъде върнат обратно, не била предвидена тоалетна за инвалиди, появили се нови изисквания за кабинките на преводачи. Освен това пристигнали и правилата за сигурност, които предвиждат над 800 камери.

Не била определена и телевизия, която да бъде домакин по време на председателството.

Това били причините служебното правителство да гласува Постановление 67, което дава зелена светлина за увеличаване на разходите за ремонт на НДК с 37 млн. лв.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България