Деница Сачева: Няма нарушения в работата на персонала в дома за хора с деменция в Горско Косово

Снимка: БТВ/Архив

"Проверката на агенцията за социално подпомагане установи, че не можем да говорим за недобросъвестност в дома в Горско Косово. Тя не констатира нарушения на персонала". Това заяви социалният министър Деница Сачева в предаването "Лице в лице" по bTV.

Преди няколко дни омбудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор за 24 смъртни случая през 2019 г. в дом за хора с деменция . Внезапна проверка на експерти е констатирала изключително лоши условия на живот в социалната институция в с. Горско Косово.

Деница Сачева:

Домовете за възрастни хора, които страдат от деменция, в България са 14. Всички от тях подлежат на закриване в дългосрочен период, коментира министърът на социалната политика. По думите й те са изградени в непригодни за целта сгради – училища, бивши казарми. „Битовите условия в голяма част от тях не са добри. Затова до 4-5 години те трябва да бъдат трансформирани в центрове за настаняване от семеен тип“, обясни министърът.

По думите й проверката е показала, че не може да се говори за недобросъвестност от страна на персонала. Хората там са в тежко състояние, над 80-годишни, уточни тя. Този случай ни дава повод да говорим отново за Закона за социалните услуги, отбеляза още Сачева. По думите й в този закон няма текстове за извеждане на деца от семейството без съдебно решение.

Тя беше категорична, че биологичните семейства и техните права се защитават до последно. Детето се извежда едва тогава, когато няма друг вариант, посочи Сачева.

Министърът на труда и социалната политика отбеляза, че заради недостига на кадри на пазара на труда държавата ще се опита да обхване младите хора на възраст между 18 и 29 години, които нито учат, нито работят. "Ще работим по система за валидиране на уменията им и издаване на сертификат за работата им на пазара на труда. Ще работим и по привличането на висококвалифицирани работници в България. Ще предложим пакет от мерки за побързия им достъп до пазара на труда", каза Деница Сачева.

Коментари

Задължително поле