Депутатите обсъждат промени в правилника на НС за отсъствията от пленарна зала

Снимка: Архив

Парламентът ще обсъжда промени в правилника на Народното събрание, предвижда седмичната проектопрограма. Предлага се депутатите да разгледат пет проекторешения за изменение на правилника, внесени съответно от "БСП за България", от ГЕРБ и от "Обединени патриоти".

Част от промените са свързани с отсъствията на депутатите от пленарни заседания и сумите, които да се удържат от възнагражденията им. Едно от предложенията, внесено вчера от Христиан Митев и Валери Симеонов /"Обединени патриоти"/, предвижда при неоправдано отсъствие от три поредни или общо пет пленарни заседания за съответния месец на народния представител да се удържа месечното му възнаграждение.

В края на миналата година от БСП са внесли предложение да се намали месечното възнаграждение на депутатите на 2 976 лева и да се изготви нов начин за определянето му.

Данаил Кирилов от ГЕРБ предлага при неоправдано отсъствие на депутат от поименна проверка да се удържат 750 лева от месечното му възнаграждение.

Предвижда се в четвъртък депутатите да обсъдят и годишния доклад на Комисията за защита на личните данни за 2018 г., законопроекта за преброяване на земеделските стопанства в България през 2020 г. на второ четене и Годишната работна програма на Народното събрание по въпросите на Европейския съюз (2019 г.)

В седмичната проектопрограма е Годишният доклад за дейността на Националната здравноосигурителна каса за 2017 г. Включени са и изслушвания на трима министри - изслушване на министъра на икономиката относно инвестиции и перспективи за икономически растеж на българската икономика; на министъра на регионалното развитие и благоустройството относно напредъка по изграждането на автомагистрали и скоростни пътища в България; и на министъра на здравеопазването относно въвеждането на системата за верификация на лекарствените продукти в България.

В петък е предвиден редовният парламентарен контрол.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика