Депутатите одобриха единодушно откриването на Висше военновъздушно училище

Парламентът одобри единодушно откриването на Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия.

Основен мотив за откриване на самостоятелно висше военновъздушно училище е нарастващата необходимост от промяна на модела за подготовка на специализирани кадри, отговарящи на съвременните изисквания на Военновъздушните сили и авиацията. То ще бъде държавно на базата на сегашния факултет „Авиационен“ на Националния военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново. Училището ще е структура на пряко подчинение на министъра на отбраната, ще има свое знаме, печат и празник на 25 май.

Предметът на дейност на училището включва обучение на курсанти и военнослужещи за придобиване на висше образование на образователно-квалификационна степен „бакалавър“ в професионално направление „Военно дело“ от област на висшето образование „Сигурност и отбрана“ по специалности от регулираната професия „Офицер за тактическо ниво на управление“, както и по специалности от областите на висшето образование „Социални стопански и правни науки“, „Технически науки“ и „Сигурност и отбрана“.

Решението ще влезе в сила от 1 януари 2020 г.

"Днес е добър ден за българската авиация". С тези думи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов благодари на депутатите и на министър-председателя Бойко Борисов. „Ако не беше решителната намеса на министър-председателя може би щяхме да продължим да работим още и да изтървем и тази учебна година. Неговата заслуга е ясна в този случай. Благодаря и на МОН“, допълни Каракачанов

Коментари

Задължително поле