Депутатът от БСП Явор Божанков: Временната заетост се заплаща от държавата по 3.50 лв. на ден. Как се оцелява с толкова?

Как се оцелява с 3,50 лева на ден, колкото получават бедните, които отработват за социална помощ. Тази болка изплакаха жители на село Сушица, посетили приемна на народния представител от БСП за Великотърновския регион Явор Божанков. Те обясниха, че наетите по социалната програма полагат труд по 14 дни в месеца по 4 часа дневно и за това получават 47 лева.

„Социалните служби са превърнати на едни регистратори - администратори и бюрократи, които остават далеч от реалните проблеми на хората“, казаха жителите на стражишкото село. Застаряващото население изисква държавата да уреди грижата за възрастните хора, казаха още те и подчертаха, че местата в старческите домове са крайно недостатъчни. Затова местните излязоха с оригинална идея пред депутата – уникалната природа и местоположение на българските села да се използва за развитието на услуги за подкрепа на възрастни хора.

Хората от кметството критикуваха и решението на държавата да запази субсидиите за местната власт, въпреки увеличението на минималната работна заплата. Така образованите и квалифицирани служители в администрацията често получават колкото неквалифицирани работници в частния сектор.

„Увеличаването на МРЗ доближава едните до другите, което е несправедливо. Същото се получава с увеличаване на пенсии без да се индексират всички. За тези, които са учили и полагали усилия през годините, това е неприемливо“, отговори Явор Божанов.

В края на срещата домакините показаха и всички постижения, които с много старание са създали през годините – в с.Сушица поддържат в перфектно състояние театър и музей с изключителни артефакти. Жителите са успели да изградят и красив християнски храм. Кметът Димитранка Калева разказа, че местните са участвали с дарения. Всеки искал да купи и столове, но, за да не бъдат различни, са решили кметството да закупи столове със събраните дарения, а всеки жител да напише своето послание на него. Някои са именували столовете на свои близки, обични или загинали роднини.

„Във времена, в които българското село е почти изчезнало, вие в с.Сушица показвате, че България успява въпреки тенденциите в страната“, каза на тръгване народният представител.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България