Пневмонии убиват 800 000 души в света всяка година Децата и възрастните хора са най-уязвими

Ледено и оранжево вино предлага Villa Vinifera Избата открива първия си представителен магазин

Министър Желязков: Приетите текстове в пакета „Мобилност“ ще доведат до повишаване на вредни емисии

Фронтекс: Броят на мигрантите по източния маршрут нараства

Румен Радев: В своята командирска практика нямам нито един загубен самолет, нито един загинал летец

Децата в риск са уязвими от социалния закон Социалистите пращат текстовете в Конституционния съд

Проф. Олег Асенов: Електронната система за тол таксите ще помага срещу нерегламентирания превоз на пътници

Нинова: В правилника на парламентарната групата на БСП няма партийни наказания

Соцвеличия почетоха паметта на Христо Христов (снимки) 100-ина души, работили във външната търговия отбелязаха 88-ия рожден ден на бившия си министър, който почина на 16 ноември

Прокуратурата в Италия разследва Матео Салвини заради служебни полети

НЗОК отпуска безплатно по 2 лекарства за заболяване Лекари се оплакват от новия Националния рамков договор, който предстои да бъде подписан

Сидеров: Не съм част от управлението! Каракачанов има две детски мечти – да бъде министър на отбраната, другата е да измести АТАКА и Волен, която няма да се сбъдне, категоричен е партийният лидер

АПИ: 70% от българите смятат за справедливо камионите и автобусите да плащат по-високи такси

Владислав Горанов: Радев е приел ролята на опозиционен лидер, но понякога с това вреди

Доналд Тръмп нападна Грета Тунберг: Кротни се!

Депутатът от ГЕРБ инж. Клавдия Ганчева: По-високи заплати, запазване на ниски данъци и повече пари за здраве са разчетени в Бюджет 2020

Минималната работна заплата (МРЗ) в страната от 1 януари се увеличава от 560 на 610 лева, информира народният представител от ГЕРБ и член на парламентарната комисия по труда и социалната политика инж. Клавдия Ганчева. България е сред първите три страни в ЕС по ръст на МРЗ за периода 2009-2019г., според Евростат. А за последните седем години минималното възнаграждение е на практика удвоено, коментира инж. Ганчева, като припомни, че през 2012 г. МРЗ бе в размер на 283лв.

Запазва се максималният осигурителен праг. Предвидено е средната работна заплата също да расте, като страната ни е на едно от водещите места по ръст на средната заплата за последните 10 години, припомни депутатът Клавдия Ганчева, след като Народното събрание гласува държавната финансова рамка за догодина.
Доходи, образование, здравеопазване, социална сфера и отбрана са ключовите приоритети, заложени в Бюджет 2020, който депутатите приеха на първо четене.
Мнозинството в парламента реши – със 17% се увеличават учителските заплати, което ще струва на държавата 360 милиона лева. Според разчетите в новия бюджет, 10-процентно увеличение ще има и за възнагражденията на служителите в администрацията.

Данъчната политика се характеризира с предвидимост, няма промяна в данъците, уточни великотърновския народен представител от ГЕРБ. Запазва се ниският данък върху доходите, данъкът за фирмите и налогът върху добавената стойност, обясни Клавдия Ганчева.

С половин милиард е увеличението в бюджета за здраве, а средствата за НЗОК са с близо 400 милиона лева повече, съобщи още народният представител и член на социалната комисия инж. Ганчева. В новия бюджет са предвидени средства за превенция, диагностика, спешна помощ, изграждане на педиатрична болница и т.н.
В социалната сфера за делегираните от държавата социални дейности в общините са предвидени 30 милиона повече, стандартите за издръжка на социалните услуги се увеличават диференцирано. Месечната финансова подкрепа за хората с увреждания ще се увеличи с 4.3%.
И по другия приоритет – отбраната, в бюджета за 2020г. са предвидени малко над 2 милиарда лева.

„Макар да заварихме огромен бюджетен дефицит, неизпълнение на приходите с 1 милиард лева, рекорден дълг, спрени европейски програми, висока безработица и фалирала банка, България успя да преодолее всичко това. Благодарение на разумното държавно управление при правителството на премиера Борисов, имаме поредна година със стабилна финансова и фискална среда“, заяви народният представител от най-голямата парламентарна група инж. Клавдия Ганчева.
По думите й, в резултат на всички усилия, през 2020г. страната ще има наистина балансиран бюджет, тоест държавата ще похарчи толкова, колкото събере. „Тази балансирана бюджетна позиция ще се запази и през следващите години“, каза инж. Ганчева, която е категорична, че новият бюджет е логична, изпълнима и последователна стъпка в правилната посока. „Това е посока на растеж и развитие, а не на хаос и застой“, заяви народният представител.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.