Десетки български села вече разчитат на частна охрана

Домакинствата плащат по 5 лв. на месец

Жителите на десетки села във Великотърновска област от години разчитат на частни охранителни фирми за своят сигурност. Хората се чувстват по-спокойни заради денонощните патрули, които веднага се отзовават на подаден сигнал.

В село Козаревец 95% от домакинствата са сключили договори с охранителна фирма, която пази домовете и имотите им вече шест години и казват, че за разлика от преди, днес там кражби няма, съобщи БНТ.

Иванка Пенева от години живее сама в село Козаревец. Казва, че преди 11 години нагли крадци разбила дома ѝ и откраднали скъпи вещи: "Аз полицай не съм виждала в нашето село. Когато ги извикахме, като ни обраха, дойдоха и нито взеха отпечатъци. На моя съпруг за 3000 лева неща от гаража взеха, никой не ни е потърсил".

След обира Иванка била в село, което сключило договор с частна охранителна фирма. "Миналата година някой беше влизал в двора ни, веднага на телефона се обадихме, момчетата веднага дойдоха".

Решението частна охранителна фирма да патрулира било взето на общоселско събрание и било подкрепено от всички жители. Така сега денонощно в Козаревец има патрулиращ автомобил, който до минути реагира на подаден сигнал.

"Всяко домакинство сключва индивидуален договор с частната охранителна фирма. На всяка врата се поставя стикер, на който са изписани телефони. Едно е да идва полицейски инспектор понеделник и сряда от три до пет и 11 до 12", каза Красимира Колева, кмет на село Козаревец.

Таксата, която всяко домакинство плаща месечно, за да ползва услугите на частната охрана, е 5 лева.

Коментари

Задължително поле