Десислава Ахладова - Наследничката на Дани

След като гласува оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов, парламентът одобри за негова професионална наследничка заместничката му Десислава Ахладова.

„Искам да благодаря за оказаната ми отговорност. Благодаря ви, надявам се, че ще удоволетворя очакването ви, каза развълнувано Ахладова на депутатите, след като положи клетва за вярна служба на държавата.

Позиционирането на Ахладова на върха на правосъдното ведомство стана за броени минути и остави равнодушно мнозинството в законодателната власт. Само един депутат от опозицията взе думата в несъстоялия се дебат, за да отбележи, че „е много важно да знаем защо един министър си тръгва, за да знаем какво да очакваме от следващия”.

Защо си тръгна Кирилов - и Ахладова не знае или поне така казва. Дали си тръгна, защото по думите на премиера „не може да пише във фейсбук”, или си тръгна, защото е написал зле проекта за конституция, така и не се разбра. Наследничката му на министерския пост не се ангажира с коментар ще продължи ли неговите начинания, или напротив - ще ги зачеркне като неудачни.

Какво е очакването, което тя се надява да оправдае? 

Никакво, ако се съди по равнодушното мълчание на юристи и политически наблюдатели.

Изредилите се досега шефове на правосъдното министерство (те са шестима само в кабинетите на Борисов) оставиха у масовата публика твърдото убеждение, че са „независими” в оня смисъл - че от тях в правоприлагането нищо не зависи.

Професорът по право Георги Петканов, лека му пръст, напусна този шефския кабинет в МП навремето с думите: „Аз за правосъден министър не ставам, свикнал съм да върша съществена работа”.

В първия си час на министърка г-жа Ахладова даде брифинг пред изкушени от съдебната тема журналисти. Пред тях тя посочи свой основен приоритет „ реализирането на електронно правосъдие” - а то, както стана ясно напоследък е доста закъсало: въвеждането на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), която е част от мечтаната цялостна дигитална трансформация на българското правораздаване, зацикли това лято - оказа се, че вместо да помага на съдиите, тя ги затруднява.

В съчиняването на това, което някои наричат „проект на ГЕРБ за конституция”, а други (като председателката на НС Караянчева) - „само една покана за разговор”, Ахладова не е участвала. „Трябва диалог със съдебната система, с учени, преподаватели по конституционно право и едва след консенсус, не само политически, но и обществен следва да се приеме нова Конституция”, каза тя. Но по никакъв начин не прояви неуважение към автора на „проекта” - бившия си началник.

Ден по-рано тя му засвидетелства пред БиТиВи голямо уважение, отбелязвайки, че се е научила на професионализъм от него, както и от бившата правосъдна министър Цецка Цачева, на която също е била заместничка.

„Аз от 18 години съм в съдебната система, но влияние от страна на някоя политическа група, която и да е тя, не съм усетела. Не познавам депутата Делян Пеевски”, отвърна новата министърка на щекотливия въпрос на репортерите „дали депутатът от ДПС и медиен магнат има влияние в съдебната система?”.

Тя опроверга публикациите, че си е купила апартамент на преференциални цени. „Жилището ми се намира в квартал „Свобода”, 82 кв. м и е изцяло закупено с ипотечен кредит, финансирано е от банка”, обясни Ахладова. Според нея „стойността на жилището е многократно над данъчната оценка”.

Ахладова или „замката на Дани”, както я наричаха довчера, е съдия от кариерата. Завършила е висшето си юридическо образование в Югозападния университет „Неофит Рилски” през 1998 г. С Темида се е запознала отблизо в Пернишките съдилища - районния и административния. Като зам.-министърка е отговаряла за Инспектората на правосъдното ведомство, за Агенцията по вписванията, за дирекцията по българско гражданство, за Централния регистър на особените залози и за Националното бюро за правна помощ.
Колко време ще остане на върха на правосъдното ведомство, никой не знае. Още по-малко е ясно какви промени ще направи там. Но колкото и да е краткотрайно, пребиваването й в третото правителство на Борисов ще й бъде полезно в личен план. Най-търсените адвокати били тези с министерски пост в сивитата, казват юристи, на които може да се вярва.

Пожелавам й успех, връчвам й държавния печат

„Пожелавам успех на новия министър на правосъдието Десислава Ахладова”. С тези думи вече бившият министър Даниел Кирилов се обърна към наследничката си, докато й поднасяше огромен букет и ключа, за който се знае, че е от касата, в която се пази държавния печат на Република България.

Данаил Кирилов, бивш министър на правосъдието

Цялата й кариера е минала в съда

Родена е през 1974 г. и цялата й кариера е минала в съда, преди да влезе в Министерството на правосъдието като заместник първо на Цецка Цачева, а после и на Данаил Кирилов. Ахладова е била редови съдия, заместник-председател и председател на районен съд Перник, а през 2017 г. е оглавила административния съд в града.

Екатерина Захариева, вицепремиер

Винаги е проявявала независимост

Като съдия Ахладова винаги е проявявала независимост в работата си, като се е ръководела само от вътрешното си убеждение и закона. Не се е поддавала на натиск, заплахи, стимули, преки или косвени влияния от представители на която и да е друга власт - публична, частна, вътрешна или външна за съдебната система. Винаги е проявявала пълна безпристрастност - установявала е истината за фактите единствено въз основата на пълен и обективен анализ на събраните доказателства по делата. Никога не е проявявала поведение, което би могло да се възприеме като привилегироване, предразположеност, предубеденост или предразсъдък, основан на раса, произход, етническа принадлежност, пол или религия

Комисията по професионална етика към ВСС в официално становище

Името й - в кадрови скандал

Името на Ахладова бе замесено в един от скандалите, съпътстващи работата на ВСС. Тя беше от избраните съдебни шефове през октомври 2016 г. - след големите промени в Закона за съдебната власт. Мнозинството в Съдийската колегия я назначи за ръководител на Административен съд - Перник, въпреки че законът отреждаше тази длъжност на временно изпълняващия я Ивайло Нинов. Тогава кадровиците пренебрегнаха изискването за председател да се избира съдия от същото или по-високо ниво на съответния съд. Ахладова не видя нищо скандално в назначението си. Според нея е било редно то да стане по старите разпоредби.

Коментари

Задължително поле