Десислава Танева: Африканската чума по свинете все още не е отминала

Десислава Танева

Последната половин година за мен е най-тежката в професионален план. Но това не трябва да е оценка за това каква година изпраща българското земеделие. Това каза пред БНТ министърът на земеделието Десислава Танева.

В сектора на зърнопроизводството изпращаме една добра година. Въпреки сушата достигаме рекорди добив на пшеница. Министърът не пропусна обаче да отбележи като събитие за 2019 година кризата с африканската чума по свинете.

"Африканската чума по свинете все още не е отминала", каза министърът. Предстоят още предизвикателства, но Танева очаква през 2020 година да сме по-подготвени.

При дивите свине продължава да се извършват отстрели всяка седмица. Около 2 300 свине се отстрелват всеки уикенд. Положителни проби за АФЧ има в цяла Източна България, до границите с Гърция и Турция.

"137 000 свине у нас бяха убити през тази година. Щетата от миналата година подлежи на бързо възстановяване", увери Танева.

Значително ще бъдат завишени мерките за биосигурност.

Все още във всички проби не се установява наличие на антитела, което показва, че става въпрос за начален стадий на това заболяване.

За началото на годината е подготвена нова информационна кампания за това как хората могат да се предпазят.

"Ако всички са стриктни щетите ще бъдат минимални", категорична е министър Танева.

"Месото със салмонела е с полски произход. В момента на пристигане на нотификация за проблемът, продуктът вече е на пазара. Това месо пристига от страна от Европейския съюз. Ясен е операторът, който го внася и БАБХ прави проверка на българския пазар. Цялата наличност се изземва. Положителното тук е, че не е за директна консумация този внос, а след термична обработка няма риск за здравето на хората", обясни тя.

През 2019 години не липсваха и скандали в Държавен фонд "Земеделие". Министър Танева е на мнение, че са реагирали и са отговорили на обществените очаквания. Направена е проверка на 100% от всички проекти за къщи за гости, които са били в мониторинг.

"Програмата приключи наистина добре за България. Всичко, което се събере по актовете, ще бъде приход за националния бюджет."

От 16 октомври до 20 декември Държавен фонд "Земеделие" ще изплати общо над 1 милиард лева на българските земеделски производители.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България