Десислава Танева: Язовир „Тича“ може да осигури вода за следващите 2 години

Министър Десислава Танева. Снимка: Пламен Стоименов/Архив

Обемът на язовир „Тича“ може да осигури питейно-битовото водоснабдяване през следващите две години и няма да бъдат наложени ограничения за напояването през 2020 г.. Това каза министърът на земеделието Десислава Танева в отговор на въпрос на депутата от БСП проф. Светла Бъчварова за състоянието на язовир "Тича" и за политиката по напояване.

„От прогнозният разход за питейно-битово водоснабдяване, екология и напояване, че ограничение по отношение на водоподаване и обезпечаване на напоителен сезон 2020 г. няма да бъдат наложени. При възникване на такава необходимост „Напоителни системи“ ЕАД, клон Шумен може да осигури алтернативен водоизточник за напояване от язовир „Шумен“, обясни министър Десислава Танева. По думите й във всички данни към момента говорят за това, че след масите необходими за питейно-битови нужди поливният сезон е осигурен.

„За 21 комплексни и значими язовири публична държавна собственост е с предоставени права за управлението на МЗХГ, в това число и язовир „Тича“. На „Напоителни системи“ ЕАД е възложено да изпълняват функциите на оператор на язовирните стени. Язовир „Тича“ осигурява водни обеми за питейно-битово водоснабдяване на градовете Шумен, Велики Преслав, Търговище и още няколко други населени места на територията на област Шумен“, коментира още министър Танева.

Тя поясни, че към 3 февруари тази година наличният обем в язовира е 167. 653 млн. кубични метра, като съответно наличният полезен обем е 127.653 млн. кубични метра. Мъртвият обем на язовира е 40 млн. куб. метра. Намаленият воден обем на язовир „Тича“ се дължи на липсата на снеговалежи и на малкото количества валежи в цялата водосборна област. В месечния график на МОСВ за месец януари 2020 г. са предвидени водни количества за питейно-битово водоснабдяване 3.2 млн. куб. метра“, каза още министър Танева. Министърът обясни, че ползваните количества са 2.9 млн. кубични метра за питейно-битово водоснабдяване и 221 хил. куб. метра за осигуряване на минимално допустимата в река Камчия.

„Поради трайното засушаване общият приток в язовира за миналата година е 32 млн. куб метра, което е близо до прогнозния приток за много суха година“, допълни още Танева. „През 2019 г. от язовир „Тича“ не са подавани водни маси за енергодобив“, увери министърът.

Коментари

Задължително поле