Децата в риск са уязвими от социалния закон

Зам.-председателят на социалната комисия в парламента Георги Гьоков (БСП) заяви, че законът за социалните услуги ще акостира за тълкувателно решение в Конституционния съд.

Социалистите пращат текстовете в Конституционния съд

Аутсорсинг на дейности за сметка на НПО

Спорният закон за социалните услуги ще акостира за тълкувателно решение в Конституционния съд. За това предупреди пред “Труд” зам.-председателят на социалната комисия в парламента Георги Гьоков (БСП). “Все още нямаме окончателно становище, но ние, депутатите от БСП, най-вероятно ще отнесем въпроса до конституционалистите заради създалото се напрежение по текстове от Закона за социалните услуги”, заяви Гьоков. Той призна, че при неофициалните совалки между отделните парламентарни групи се е стигнало до извода, че законът е полезен, но в него има “притеснителни моменти по отношение на децата в риск”, а допълнителни въпроси се поставяли с острата реакция на Българската православна църква и с протестите на сдружения на родители. Отелно “аутсорсингът на социалните дейности пораждал въпроси около търговската дейност на неправителствените организации, които ще ги извършват”. Депутатът от ВМРО Александър Сиди вече заяви категорично пред “Труд”, че тектсовете обслужват интересите на чуждестранни НПО-та.

Социалният министър Деница Сачева днес продължи със срещите с парламентарните групи и разговаря с депутати от ДПС: “Този закон работи за децата, които ползват социални услуги. “Този закон няма намерение да се занимава със семейните отношения, няма да отнема деца и да руши устоите на обществото”.

Предстоят срещи и с организациите, които подкрепят социалните промени. Социалният министър Сачева даде да се разбере, че ще проведе среща с тях при столичния кмет Йорданка Фандъкова на 17 декември. Законът ще започне да действа след като е готова и цялостната нормативна уредба за него като например устройствения правилник на Агенцията за качеството на социалните услуги, да се изготви и Етичен кодекс на служителите, осъществяващи дейности по предоставяне на социални услуги. Най-рано Законът ще се задейства от 1 април 2020 година.

От ГЕРБ вече заявиха, че целта на разговорите в народното събрание и с неправителствените организации е да се тушира напрежението. “Коалиционнните им партньори от ВМРО и НФСБ обаче са категорични, че Законът трябва да бъде отложен с 6 месеца, за да се ремонтират спорните моменти в него като този, че без съд може да се вземат деца от родители. От партия Атака директно поискаха отмяна на закона. Следващата седмица във вторник Сачева продължава разговорите с Обединени патриоти, а в сряда ще се срещне и с депутатите от БСП. “Ако не се стигне до бързо решение, което да удовлетворява всички и да успокои страховете на хората, то след Коледната ваканция ще сме в хипотеза да отлагаме със задна дата влязъл в сила закон. Управляващите трябва да разберат, че социална реформа не се прави, когато има притеснения в обществото”, предупреди Гьоков.

 

Явор Нотев, “Атака”: Беше внесен без задълбочено обсъждане

“Законът за социалните услуги беше един от пакета закони, които се внесоха с очакването да подобрят грижите на българските граждани от определено уязвими слоеве. Ние внесохме предложение за отмяната на този закон във вида, в който присъства в деловодството на Народното събрание, защото най-показателното е това, че социалните грижи са подменени с термина социални услуги”, коментира пред “Труд” депутатът от “Атака” Явор Нотев. Той обясни, че това не е просто езиков спор, а отразява философията на внесения законопроект. “Внесен е без задълбочено обсъждане и без да се усети обществения отзвук от промените в тази сфера. Освен това придава вид на възмездна услуга на дължими от държавата грижи за българските граждани, а в Конституцията е регламентирано, че българските граждани имат правото на социална подкрепа и от здравно осигуряване”, допълни той. “Отлагането на влизането в сила на закона е малка, но несъществена крачка. Ние бихме я подкрепили, за да има време да се преработи цялостно материята. Крайната цел е отпадане на Закона за социалните услуги в този му вид”, каза още Нотев.

Коментари

Задължително поле