Деца раждат деца

В Турция всеки ден забременяват малолетни момичета

За 18 месеца са поне 22 000

Само между януари 2017 и юли 2018 година в турски болници са постъпили 21 957 бременни деца. “Това показва, че всеки ден повече от 40 момичета раждат деца, въпреки че самите те са деца и би трябвало да ходят на училище”, казва Али Шекер, лекар и депутат от опозиционната Републиканска народна партия. Позовавайки се на турския Наказателен кодекс, Емрах Шахин, вицепрезидент на Центъра за правата на детето в Анкара, поставя въпроса: “Беше ли съобщено на полицията за тези 21 957 случая?”. Защото според Наказателния кодекс, служителите в здравеопазването са длъжни да информират властите за всеки случай на детска бременност. Според Шахин, броят на такива бременности, които са били официално регистрирани през последните 18 месеца, е само върхът на айсберга. Експертът смята, че всъщност става дума за 40 000 до 45 000 детски бременности.

По данни на турското Министерство на правосъдието, не може да се установи връзка между броя на забременелите малолетни и случаите на сексуални престъпления срещу деца. В 81-милионна Турция само през 2017 година са били издадени 35 896 присъди за такива престъпления.

Според турския закон, пълнолетието настъпва на 18 години. Под тази възраст не може да има съгласие за сексуална активност, а сексуалните действия с непълнолетни или малолетни водят до наказателно преследване. Брак може да се сключва след навършване на 18 години, а по изключение и между 17 и 18-годишна възраст, но само със съгласието на родителите или настойниците. Независимо от това неформалното брачно съжителство с религиозна благословия е широко разпространено явление. Броят на такива “бракове” (кога доброволни, кога принудителни) трудно може да се установи, защото те са много разпространени, особено в селските региони. Официална информация за тях се появява единствено когато непълнолетната или малолетната “булка” забременее и се регистрира в здравно заведение.

От тези регистрации се разбира, че през 2016 година в Турция са родили 234 момичета на възраст под 15 години и 16 396 момичета на възраст между 15 и 17. Действителният брой вероятно е много по-висок.

Коментари

Задължително поле