Джеймс Матис защити разполагането на хиляди войници по границата с Мексико

Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис защити разполагането на хиляди войници по границата с Мексико заради наближаващи хиляди мигранти от Централна Америка, като заяви, че тази мисия е напълно законна и оправдана и че тя подобрява боеготовността, предаде Ройтерс.

На посещение на мексиканската граница близо до град Дона в щата Тексас Матис отхвърли критиките, че това решение на президента Тръмп е политически мотивирано за повишаване на избирателната активност на републиканците на междинните избори за Конгрес от 6 ноември. Той добави, че това разполагане на войници е било преценено като законно от юристи на администрацията на Тръмп и че то подобрява боеготовността, като дава на войниците повече опит в бързото дислоциране.

Матис заяви, че войниците бележат бърз напредък в издигането на заграждения по границата и каза, че тази първа фаза на военната мисия може да бъде завършена до 10 дни.

Той обясни, че войниците тренират и хеликоптерни операции в подкрепа на граничната охрана, например за бързото им прехвърляне на нови места за реагиране на наближаващите границата колони мигранти.

Войниците няма да влизат в пряко взаимодействие с мигрантите. Повечето от тях дори не са въоръжени. Задачите им са за подкрепа на граничната охрана, включително с изграждане на временни постройки.

Матис заяви, че в граничната мисия участват около 5900 войници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка