Джереми Хънт: ЕС трябва да престане с "отхвърлянето на британските предложения за Брекзит"

Джереми Хънт

Британският външен министър Джереми Хънт застана зад премиера Тереза Мей с изявление, че ЕС трябва да престане с "повсеместното отхвърляне на британските предложения в преговорите за Брекзит". Това става след критичната реч на Тереза Мей към ЕС, която получи както положителни, така и отрицателни оценки в различните политически кръгове, предаде БНР.

В интервю за Радио Би Би Си Хънт заяви, че ако ЕС смята, че като казва „не“ на всяко направено от Обединеното кралство предложение, британците в крайна сметка ще се предадат и ще приключат с „норвежки модел“ или дори останат в ЕС, то те напълно подценяват британския народ.

Вчера Тереза Мей отправи нещо като ултиматум към ЕС или да приеме нейната стратегия или да излезе с нови предложения, защото иначе Великобритания е готова да напусне организацията без сделка. Речта на премиера бе одобрена от висши кръгове в Консервативната партия и така наречените „брекзитиъри“, макар и те да не харесват нейния план.

Според „Дейли телеграф“ в понеделник Тереза Мей ще има важна среща на кабината, като се очаква някои твърдолинейни министри да поискат от нея да предложи алтернатива на плана от Чекърс. Вестникът посочва, че министърът на пенсиите и трудовата заетост Ештър Маквей и министърът за международно развитие Пени Мордант са готови да подадат оставки. Лейбъристите в опозиция нарекоха речта на Тереза Мей поредно доказателство, че не може да осигури добра сделка по Брекзит, а Карълайн Лукас от Зелената партия определи речта като „жалка, болезнена и истерична“.

Коментари

Задължително поле