Джесика Ким - Американският прокурор

Ще работя с българското правителство и гражданското общество в борбата с корупцията и за подобряване на върховенството на закона, което е от ключово значение за постоянния растеж на България. Изграждането на силна демокрация изисква постоянна работа в защита на върховенството на закона и свободата на медиите. Само когато могат да бъдат чути всички гласове и когато гражданите вярват в своето правителство и неговите институции, една държава и една икономика могат да достигнат пълния си потенциал.

Това заяви посланикът на САЩ в България Херо Мустафа при първата си публична програмна политическа реч през ноември, месец след пристигането си в България. Седмица по-късно последва и визитата на премиера Бойко Борисов в Белия дом и знаменателното му приятелско ръкостискане с президента Доналд Тръмп (нищо общо с някакви си Ф-16). И на фона на цялата международна каша, с която откриха новото десетилетие първите дни на януари - речено-сторено, у нас пристигна г-жа Джесика Ким - новият юридически съветник на американската амбасада в София, която ще съветва ексклузивно нас и румънците как най-ефективно да се бори корупцията с всички възможни средства.

И независимо от амбициите, добрите пожелания и всичко останало, можем спокойно да кажем, че с квалификациите, качествата си и несъмнено визията си за това как трябва да се оправят нещата у нас, американският експерт изглежда да пристига в еманацията на родния израз „небрано лозе”. Още повече, че както правилно изтъкват чужди наблюдатели, това е вторият път в новата история на дипломатическите отношения между България и САЩ, в който Вашингтон изпраща на „стратегически съюзник в НАТО” пратеник със специална мисия, насочена към борбата с корупцията, прането на пари и организираната престъпност, който също така да отговоря и за Румъния. За последен път подобен пост в София е поддържан до 2007 г., когато след приемането ни в ЕС е отменен заради постигнатото високо ниво на законност, довело до влизането ни в организацията. За мониторинга върху прилагането на върховенството на закона, както и борбата с корупцията и организираната престъпност, под който сме оттогава... нали.

Следенето на развитието ни по тези теми последните години досега се осъществяваше с редовни доклади на Държавния департамент, които редовно остро порицаваха нас и комшиите зад Дуная и обикновено след това всеки продължаваше да си прави каквото си иска. Сиреч, съмнения че в един конкретен посолствен комплекс в квартал Лозенец в София, в периметъра на който не работят електронните комуникации имат достатъчно натрупана информация, ако са решили да помогнат, да го направят, няма.

Самата Джесика Ким бе представена в София на 6 януари пред премиера Бойко Борисов и министъра на правосъдието Данаил Кирилов и официално пое задълженията си, практическата част от които предстои да бъде видяна. Или не. По време на речта си в София през ноември посланик Херо Мустафа подчерта, че новият човек в посолството є ще работи и с гражданския сектор в България, оказващ натиск за реформи в името на върховенството на закона. Според нея САЩ разглеждат възможността за прилагането у нас на правен инструмент - раздел 7031(с) от разпоредбата за противодействие на клептокрацията - позволяващ да се посочат публично корумпирани служители в България чрез отказ за допускането им на американска територия.

Но дотук с контекста. Да разкажем с няколко думи и за американския професионалист, която според публикация на родния в-к „Дневник” е сред най-младите и амбициозни прокурори в САЩ, носител на специална награда през 2018 г. за принос към развитието на съдебната система зад Океана, връчена є лично от американският главен обвинител Джеф Сешънс.

Джесика Ким е първо поколение американка от корейски произход, родена е в щата Вирджиния в семейство, пристигнало в САЩ през 80-те години по магистърска програма и останало да защити докторска степен. Майка й е статистик, а баща є е преподавател по електроинженерство и компютърни науки в Университета на Толидо.

Самата тя завърша с почести политически науки в Университета на Маями, където на 20 години завършва „с почести”, но тогава още не се е замисляла за кариера в правото. По същия отличен начин се дипломира на 23 години с магистърска степен в Правния колеж Мориц в Университета на щата Охайо. До назначаването си в България тя има 4 години стаж във федералната прокуратура в Кълъмбъс, щата Охайо и е била в екипа обвинители срещу 23-ма заподозрени членове и съратници на известната салвадорска транснационална престъпна организация MS-13. („Мара Салватруча”).

 

Предизвестеното идване

Седмица след обявяването на приоритетите си като нов посланик на САЩ в Софи, Херо Мустафа направи и изявление пред Атлантическия клуб, където съобщи „до няколко дни пристига специален съветник по правните въпроси, постоянно базиран в американското посолство в София”. Още тогава тя посочи, че става дума за жена, но не съобщи името на този „очакван отдавна служител”, с когото обеща да работи в тясно сътрудничество.

 

За нея

Изключителен ум

Джесика притежава изключителен правен ум и е брилянтна в съдебната зала. Тя работи изключително много, изглежда неуморна и е безпределно отдадена на постигането на справедливост.”

Главният прокурор на Охайо Бенджамин Гласман през 2018 г. след връчването на наградата й от Джеф Сешънс

 

Колегиална и неуморна

Тя е много интелигентна, изключително много работи, но също е и много колегиална. Тя беше звездата на своя випуск. Първа се захващаше за работа и то след като е бягала 10 километра.

Съдията от щата Охайо Едмънд Сандърс, който й дава първа работа по специалността в кантората си

 

Аз я поисках

Аз поисках да ни изпратят такъв човек, затова и идва.

Министър-председателят Бойко Борисов през декември 2019 г.

 

С важна бойна задача

Задачата на Джесика Ким в България и Румъния е да подпомага изграждането на капацитет за борба с корупцията в обществената администрация, с прането на пари и организираната престъпност.

Комюнике на посолството на САЩ в София

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети