Джокович не знаеше, че Сърбия е на ЕВРО 2024: Наистина ли го направиха, радвам се, ако ги вдъхновявам

По време на пресконференцията след триумфа на финалния Мастърс в Торино Новак Джокович беше помолен да коментира празника на играчите на Сърбия, които си осигуриха участие на Европейското първенство.
- Първо да ги поздравя. Наистина ли го направиха? Не знаех. Лука Йович беше със съпругата си на мача, Душан Влахович беше там преди няколко дни, гледах ги с Костич, разговаряхме. Радвам се, ако имам положително влияние върху тях, това ми доставя радост и наистина е чест да съм в позицията да повлияя положително на това, да ги вдъхновя. Това, което получавам като най-честия въпрос от спортистите е за умствения аспект, как да бъдем силни психически, как да се справяме с напрежението. Как да се възстановим от тежък период, за да сме свежи за следващото предизвикателство - каза Джокович и добави:

- Днес спортът се е променил много, особено отборните. Те имат много по-голям брой футболни и баскетболни мачове, дълги сезони, говоря за най-високите нива, трудно им е и разбира се е логично да се чудят как да имаме дълголетие и продължителна кариера и успех на високо ниво. Има различни нива. Първото ниво е навлизане в спорта, след това пробиване, след това достигане до върха, след това как да останеш на върха цяла година, после - две или три, как да имаш кариера без много контузии, как да култивираш шампионски манталитет, как да коригираш живота си, така че всичко да е подчинено на целите, без да си нещастен, а да имаш правилните ценности, да имаш семейство, къща, да има с кого да говориш.

Най-добрият тенисист в света каза още, че 2023 г. е един от най-добрите сезони в живота му и че коронното постижение е победата срещу Яник Синер.

Въпреки че сезонът все още не е приключил, тоест Купа Дейвис все още предстои, Джокович бавно гледа към следващия и обявява големи цели - спечелването на Златен шлем.

- Мога да спечеля всичките четири турнира от Големия шлем и златото на Олимпийските игри. Амбициите не се променят, имам желание, отдаденост, тялото ми ме слуша, имам страхотен екип около себе си, мотивация за най-големите турнири. Имам вдъхновение да продължа. Догодина има и олимпийски игри. Не знам дали следващият ще е толкова добър, колкото този, но ще запазя манталитета.

Той посочи, че след Купа Дейвис ще има почивка, но също, че съперниците догодина ще бъдат по-опасни.

- Искам да прекарвам време със семейството си, това е важно за мен. Имам някои дискусии със себе си и с хората около мен относно продължаването на кариерата си, докъде съм стигнал, ако не говоря за това, не бих продължил - каза Ноле и добави:

- Колкото до съперниците, те трябва да играят най-добрия си тенис, за да ме победят. Колкото повече печеля, толкова повече расте тази аура на непобедимост. Яник е страхотен човек, той заслужава успеха си и трябва да продължи, той е на прав път, не съм единственият, който мисли, че може да спечели Шлема и да бъде първи в света. Ще се изненадам, ако това не се случи, не знам коя година Руне, Алкарас и той ще са следващата голяма тройка и ще пренесат този спорт в бъдещето. Ще търпя, колкото мога.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена