Джонсън сглоби Брекзит кабинет

Близо три часа продължи първият парламентарен контрол на новия премиер Борис Джонсън.

Огради се с утвърдени верни съюзници

Ирландската клауза трябва да отпадне

Сделката с ЕС е “неприемлива” за новия премиер

Новият министър-председател на Великобритания Борис Джонсън обяви състава на кабинета си, подменяйки титулярите на ключови постове, като част от поетите от него обещания страната да напусне ЕС на 31 октомври 2019 г., независимо дали приема или не договореното вече споразумение за Брекзит, предадоха световните агенции.

Досегашният министър на вътрешните работи Саджид Джавид поема финансите, докато на негово място отива уволнената от Тереза Мей преди две години Прити Пател, верен съюзник на премиера.

Бившият министър за Брекзит, също освободен от поста си от предшественика на Джонсън - Доминик Рааб, се завръща в кабинета като първи дипломат и де-факто вицепремиер.

Вечният съперник на новият министър-председател за влияние в партията на консерваторите - Майкъл Гоув, напуска околната среда, за да бъде началник на кабинета на премиера, а следващият министър на отбраната, на мястото на Пени Мордънт, е Бен Уолъс.

В първия си парламентарен контрол на поста вчера, проведен ден преди излизането на британското законодателно събрание в лятна ваканция, Борис Джонсън обяви, че съществуващото споразумение, постигнато между Тереза Мей и ЕС за Брекзит, е “напълно неприемливо за страната” и неговият екип ще положи всички усилия да предоговори най-чувствителните елементи от него.

Джонсън отправи и своеобразен ултиматум към Брюксел и Дъблин, че предпазната клауза за границата в Северна Ирландия трябва да бъде извадена от сделката, за да я приеме Лондон.

Коментари

Задължително поле